Barefoot és Barefoot PRO nyereg

a barefoot nyereg felépítése

A Barefoot nyereg általános felépítése

 – flexibilis nyeregtest
– VPS rendszer, teljes gerinc és marszabadság
– cserélhető szélességű első kápa
– állítható kengyelszíj felfüggesztés
– V alakú felrántószíj felfüggesztés
– bárányszőr nyereg alj
– anatómiailag formázott ültetés
– több rögzítési pont nyeregtáskának, kiegészítőknek

A ló háta

A ló háta folyamatosan mozgásban van, már a nyaktartásának megváltoztatásával is új formát vesz fel. Hátát el kell lazítania, fel kell engednie. Ehhez helyre van szüksége a nyereg alatt.

A Te nyerged biztosítja lovad hátának a zavartalan mozgást?

A Barefoot nyereg mindig, minden helyzetben illeszkedik a ló hátának változásaihoz.
A gerincoszlopnak szabad mozgást, hajlást biztosít. A Barefoot nyereg alatt a lapocka mentesül a nyomás alól, ez lehetővé tesz egy kifejezetten térölelőbb, szabad mozgást.
A hát izmainak vérkeringése javul, oxigénellátása jobb lesz, a trapéz izom ellazul.
A nyeregtájékra nem nehezedik nyomás, ami beszűkítené a mozgásteret, így a szabad mozgás által a teljes izomzat gyorsabban fejlődik.

Pozitív hatás

A trapéz izom ellazul.
A ló szívesen mozdul előre-lefelé, ellazult nyaktartással.

POzitív hatás

A hátizomzat nyomásponttól mentesen dolgozik, a ló könnyeben felengedi a hátát.

POzitív hatás

Nincsenek nyomáspontok deréktájékon, ezáltal nő a hátsó lábak aktivitása.

POzitív hatás

A hát fel tud emelkedni, ezáltal erősíti a has izomzatát is.

POzitív hatás

A nyeregtájékot nem éri beszűkítő nyomás, így az izomépítés akadálytalan.

A titok a VPS, azaz a speciális gerincvédelem

A VPS (Vertebrae Protecting System) rendszernek köszönhetően a Barefoot nyereg nyomáseloszlató és tehermentesítő hatású. Ez megelőzi a kényes pontokon a nyomás miatt kialakuló károsodásokat és izomleépülést -atrópiát.

A nyomásmérések bizonyítják a lovas súlyának optimális eloszlatását, a ló csigolyáinak tövisnyúlványai szabadon maradnak, szabadon mozoghatnak, tehát a Barefoot nyereg jól illeszkedik lovadra, ő fel tudja engedni hátát, a gerincoszlopa meg tud hajlani ívek lovaglásánál, az egész testét használhatja, az izomzata edződik, erősödik.

VPS gerincvédő rendszer felépítése

A VPS rendszer részei:

1. Felső rész (bőr vagy Dry Tex)
2. Átszellőző PU-hab réteg
3. Nyomáselnyelő elasztomer 1. réteg
4. Nyomáseloszlató polymer réteg
5. Nyomáselnyelő elasztomer 2. réteg
6. Kiegyenlítő szőrmeréteg

Tanácsok Barefoot nyeregmodell választáshoz

  • Érdemes nyeregválasztás előtt átgondolni, hogy milyen stílusban és módon szeretnénk lovagolni. Ezek alapján le lehet szűkíteni, hogy melyik az a modell, ami szóba jöhet.
  • Ezután azt kell figyelembe venni, hogy bár mindegyik Barefoot nyereg többféleképpen is állítható, lóra igazítható, azért a ló egyéni testalkatának megfelelően mindig vannak ajánlások. Például nem ugyanazt a szabást javasoljuk erősen dongás széles vállú izmos lovakra és keskeny szügyű, finom csontú vékony lovakra.
  • Ez utóbbinak eldöntése már nehezebb, kérd szakvéleményünket,  szívesen segítünk, telefonon, e-mailben ingyenes tanácsadást biztosítunk.

Tanácsadás kérése előtt ajánljuk, hogy először olvasd el a Barefoot nyergek rövid általános ismertetőjét az alábbiakban.

Barefoot nyergek
BAREFOOT NYEREGRENDSZER ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

Hátaslovaink hátát életük folyamán elképesztően sok terhelő hatás éri. Már az is elég, ha csak élettani szempontból gondolunk a ló hátára, ugyanis a ló háta alapvetően nem arra való hogy lovasa és a nyereg súlyát hordozza. Csak korrekt kiképzés után, jól illeszkedő nyereggel a hátán tanulja meg a ló, hogy lovas alatt a hátát felengedje és hátsó lábaival maga alá lépjen. A fiatal lónak a kiképzés során fejlődik ki az izomzata annyira, hogy gerincoszlopát megfelelően stabilizálja és az idő előrehaladtával a remontából igazi hátasló lesz. 

ló hátának helyes és helytelen tartása
A LÓ HORDOZÓKÉPESSÉGE, BAREFOOT FIZIOLÓGIA

A mar és a 15-16-ik hátcsigolya között a leginkább hordozóképes a ló gerincoszlopa, itt tudja
legjobban a nyereg és lovasa testsúlyát hordozni és kiegyensúlyozni. A ló kényelme és egészséges háta fontos szempont… A Barefoot nyereg anatómiailag követi a ló hátának felső vonalát és minden irányban flexibilis, merev váz nélkül készült! Ebből adódóan ideálisan illeszkedik a ló hátához, szabad mozgást biztosít a vállnak, lehetővé teszi a vállból kiinduló lendületes mozgást, ezzel együtt azt, hogy a ló szabadon ellazítsa, feladja hátát. A Barefoot nyereg a gerincoszlopnak és a martájéknak állandó szabadságot biztosít.

A ló gerince
egyensúly és illeszkedés

Rugalmasságának köszönhetően a váll érzékeny területét és a hát hátsó részét nem nyomja. A Barefoot nyereg megkönnyíti a lónak a lovas testsúlyának kiegyensúlyozását, hiszen a lovast a ló súlypontja fölé, a nyergeléshez optimális mar és 15.-16. hátcsigolya közötti területre ülteti. A Barefoot nyeregrendszer a lovak 99%-nak hátára illeszkedik rugalmas szerkezetének, cserélhető első kápájának és a betétezhető alátéteinek köszönhetően. A lovast a Barefoot nyereg jól ülteti, mélyen és stabilan. Igazi lóhoz közeli élményt ad, a ló hátával közeli kapcsolatot tesz lehetővé. Az ülőfelület kialakítása nagyon kényelmessé teszi a nyerget, még hosszabb lovaglásokkor is. A kényelmet még fokozza az, hogy a Barefoot nyereg alatt a ló el tudja lazítani hátát, így lovasát elengedetten, lendületesen, ’lengő’ háttal tudja hordozni. Ez fantasztikusan jó élményt ad lónak és lovasnak egyaránt.

kinek való a barefoot nyereg?

Minden lovasnak, aki törődik lova hátának egészségével és kedveli a lóbarát lószerszámokat.
Haladó lovasoknak segít a finomabb lovaglási stílus kialakításában, mivel mélyen ültet, és a ló
hátával közeli kapcsolatot tesz lehetővé.
Ideális a kezdő lovasoknak, vagy lovasterápián résztvevőknek is.
A lovak 99%-nak hátára illeszkedik, ezért ideális lovasiskolai használatra is.
Enyhíti a hátpanaszokat, hiszen a ló mozgását puhán és rugalmasan viszi át.
Milyen lóra való a Barefoot nyereg?
A Barefoot nyereg flexibilisségének köszönhetően:
– illeszkedik a legkülönbözőbb tréning és kondicionális állapotban lévő lovak hátára.
– fiatal lovak munkába vonásakor azok gyors izomfejlődését megfelelően leköveti, nem lesz
szüksége rá, hogy nyerget cseréljen, mert ’kinőtte’ lova.
– remekül használható a nem átlagos testfelépítésű, problémás nyeregtájékú lovakra:
Például:
-ponty hát
-izomszegény, magas, kiálló mar
-érzékeny nyereg és hevedertájék
-túlnőtt far
– életkorból adódó elváltozásokkal bíró lovaknak is megfelelő, legyen az megsüllyedt, előremélyedt
hát vagy az öregség miatt csökkent izomtömegű, csontos vállú és marú félig nyugdíjas ló.
Elfelejtheti a rendszeres újratömetést vagy új nyergek utáni hajszát, próbálgatást!

a barefoot nyergek felépítése, konstrukciója

A Barefoot nyeregek merev váz helyett VPS rendszerrel készültek: A VPS rövidítés jelentése „Vertebrae Protecting System” azaz egy gerincvédő rendszerről van szó. A nyereg a ló hátának változásától függetlenül, mozgásától függetlenül mindig jól illeszkedik. Minden benne használt anyag hajlékony és rugalmas. A Barefoot nyereg mélyen ültet, lóhoz közeli élményt biztosít, így lehetővé teszi a finomabb segítségekkel való kommunikációt ló és lovas között. A speciálisan kialakított Barefoot nyeregalátétek teszik teljessé a Barefoot nyeregrendszert. Az anatómiailag formált alátétek természetes anyagokból, valódi bárányszőrrel , speciális nyomáselnyelő Sympanova, PU hab, speciális gumi kivehető, cserélhető, betétekkel készülnek.

VPS gerincvédő rendszer logo Barefoot nyereg

Mi a különbség a klasszikus Barefoot és az új Barefoot PRO között?

BArefoot nyereg

Az eredeti Barefoot nyergek már másfél évtizedes múltra tekintenek vissza, kiforrott, folyamatosan karbantartott-újított változata létezik több modellnek is. Ilyenek például a Cheyenne, Barrydale, Cherokee vagy Arizona, Atlanta nyergeink. Számtalan lóra alkalmazták már őket. Mindegyik Barefoot és Barefoot PRO nyereg közös tulajdonsága az egyedi sorszámozottság, a VPS gerincvédő rendszer és a flexibilisség.

Barefoot PRO nyereg

A Barefoot PRO nyergek az utóbbi évben jöttek ki, de hatalmas előkészület előzte meg a piacra dobásukat. Az eredeti, klasszikus Barefoot modelleknek elkészült mindegyik PRO változata, mely a legújabb innovációkat, trendeket és legfrisseb kutatási eredményeket foglalják magukba. Szűkebb, mélyebb ültetés, a kényelem fokozása lónak és lovasnak jellemzi ezeket közösen.

Ajánlások

Török Gyuri, free horse style

Török Gyuri, a Free Horse Style alapítója

 „Évek óta a Barefoot patracokat használom sok lovamra és általam képzett lóra. Nagyon meg vagyok velük elégedve, tanítványaimnak is szoktam ajánlani.”
Több info:  www.freehorsestyle.hu

Barefoot nyereggel ugró ló és lovasa

György Tímea, természetes lókiképző és edző, a rose lovarda tulajdonosa

 „Én és tanítványaim is a Barefoot nyergeit használjuk, mert lónak és lovasnak is kényelemben a legjobb választás. Nyugodt szívvel ajánlom lovasoknak akár pályán akár terepen lovagolnak.”

szeretnél több képet megnézni?

Összegyűjtöttük a legszebb képeinket, amiken lovon láthatod felszereléseinket. Mindegyik kép alatt leírást találsz, milyen nyereg és kantár van a lovon, így könnyebb beazonosítani és választani.

Tudástár-blog

Barefoot Atlanta nyereg – én így ajánlom

Sokan kértétek, hogy mutassam be a nyeregmodelljeinket bővebben, a tapasztalatok alapján, hogy jobban tudjatok választani a lovatok és saját igényeiteknek megfelelően. Megyek ABC sorrendben Az első így az Atlanta. Barefoot nyereg okosságok: ATLANTA Először is, mindent...

Nyeregméretek

A Barefoot nyergeket 5 ülésmérettel gyártjuk.  X0, 0 és a legnagyobb 3-as méret nem mindegyik modellből elérhető. Nyeregméret Konfekcióméret X0 gyermek 140-es méretig 0 női  152 – 34 1 Női 36-40 méret, férfi 44-48 méret 2 Női  40-46 méret, férfi 50-54 méret 3 Női...

Lótorna földről és finoman

Írta: Harcsa Boglárka-Bertalan Zsolt Fotó: Harcsáné Gyöngyi és Harcsa BoglárkaSajnos sok lovas nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezésére állna fedeles lovarda vagy kivilágítható négyévszakos talajos pálya. Nekik gyakran nehézséget okoz, hogy lovukkal nem tudnak...

Idomítás-Klaus Balkenhol módszereit próbáltuk ki 1.rész

Klaus Balkenhol Olimpia és világbajnok díjlovas, tapasztalt edző, a klasszikus módszerek híve. Nagy hangsúlyt fektet az alapos felkészültségre, a minél precízebb és finomabb ló és lovas közötti kommunikációra.Sorozatunkban a Balkenhol féle módszerekre alapozva...
tollacska ikon

Telefonos tanácsadás:

+36 70 600 6885

tollacska ikon

e-mail:

bogi@barefoot-nyereg.hu

tollacska ikon

Raktár:

2543 Süttő, Árpád u.12

tollacska ikon

Webshop:

www.barefootwebshop.hu