2. Szársegítségek

2.rész

Szársegítségek

helyes szártartás

Helyes szártartás

Sok kezdő lovas pánikhelyzetben automatikusan megmarkolja és húzni kezdi a szárakat, hogy ’nehogy elrohanjon ez a ló’! (Aztán persze a kis zöldfülű megijed attól, hogy a ló hátrálni, hánykolódni kezd…és a hangerőtől, ahogy az edző és a többi lovas kórusban kiabálja: adj neki szárat!!!)
Mi is történik ilyenkor? A zabla a ló szájában egy foghíjas részen, az úgynevezett hordozószélen vagy hordászon fekszik fel, a szársegítségek a zablán keresztül erre hatnak, valamint a ló nyelvére, tehát nagyon kényes, érzékeny területről van szó. A túl erős szársegítség fáj a lónak, megpróbál előle elmenekülni vagy megpróbálja kirángatni a tapasztalatlan, durva lovas kezéből a szárakat.

Mi a titka a helyes szárkezelésnek? Finom, kellő időpontban, érzéssel adagolt segítségek és persze a helyes szártartás, ami a korrekt segítségadáshoz elengedhetetlen.
A szár a mutató és a nagyujj, valamint a gyűrűsujj és a kisujj között van, az ököl lazán összezárva, függőlegesen áll. A nagyujj lazán, ívelten ráfog a felfelé lévő szárfeleslegre, hogy megakadályozza annak kicsúszását. A két kézfej egy tenyérnyire van egymástól és a ló marjától.
Ez eddig nem is tűnik túl bonyolultnak, de ha hozzávesszük, hogy egyedül a szársegítségeket adni nem elég, azokat harmonikusan össze kell hangolni a csizma a derék és a testsúlysegítségekkel, akkor már látszik, hogy milyen bonyolult mozgáskoordinációt is igényel a lovaglás! A segítségek kellő összhangját persze csak gyakorlással lehet elsajátítani, de fontos hogy az elméleti résszel is tisztában legyünk, először is értsük meg a szársegítségek logikáját. A szársegítségek befolyásolják a ló mozgásának iramát és a ló tartását, sokan ezért a lovaglás egyik legnehezebb részének tartják.

Hogyan kell helyes szársegítségeket adni?


„ A korrekt szárhasználat a lovaglóművészet kulcsa”

Lehetőleg minél finomabb szársegítségek alkalmazására törekedjünk. Durva szárkezeléssel a zabla megsértheti a ló érzékeny ínyét, nyelvét. Mindig finom segítséggel kezdjünk, és ha erre nem reagál a ló, akkor erősítsünk fokozatosan a segítség intenzitásán.
A lovas érezhet a kezeiben pár grammot vagy éppen egy-két kilót is a helyzettől, a ló lovagoltságától és a lovas képzettségétől függően.

Klaus Balkenhol módszere szerint ötféle szársegítséget lehet megkülönböztetni:
1) Az első és legfontosabb az utánaengedő szársegítség. Ez pár milliméternyi vagy akár néhány centiméternyi engedést jelent a szárakon, a lótól függően. A lovas keze előre mozdul, érzi, hogy a ló nyaka kissé előre nyúlik. Célunkat elértük, amint a kívánt módon reagál a ló. Elindulásnál vagy magasabb jármódba való iramváltásnál alkalmazzuk, vagy egyszerűen akkor, amikor egy lendületesebb lépést, ügetést vagy vágtát szeretnénk lovagolni. Egyoldali segítségként alkalmazzuk fordulatok lovaglásánál. Jobb szár enged bal fordulatnál és fordítva, hiszen a ló nyakának a külső oldalon meg kell nyúlnia.

2) Felvevő szársegítség. Itt a szárakat -egyszerre mindkettőt vagy csak az egyiket- rövidebbre kell venni, feladattól függően. Mindkét száron felvevő segítséget kell adni a megálláshoz, illetve a magasabb jármódból alacsonyabba való átmenetkor. Egyoldali felvevő segítségre van szükség fordulatok és hajlítások lovaglásakor. Lépcsőzetesen fokozzuk a felvételt, finoman alkalmazzuk, ne húzzuk folyamatosan a szárakat. Kezdjük a gyűrűsujj mozdulatával, zárjuk öklünket. Ha ez hatástalan mozdítsuk csuklónkat, ha ez is hatástalan, akkor húzzuk könyökünket hátrafelé. Ha érezzük, hogy a ló reagált, célunkat elértük. Ekkor jön a legfontosabb rész: engedni kell a szárakon! „A folyamatos húzás csak ellenkezést és frusztrációt vált ki a lóban” figyelmeztet Klaus Balkenhol.

3) Oldalra ható szársegítség. Mindig egyoldali segítségként alkalmazzuk. A lovas keze oldalra mozdul, elveszi a ló nyakától az egyik szárat. Speciális területeken, fiatal lovaknál illetve az elrontott lovak utóidomításánál a fordulatok és az oldalirányú mozgások bevezetésénél alkalmazzuk.

4) Kiegészítő szársegítség. Mindig egy oldalon alkalmazzuk, egy másik segítség kiegészítéseként. „A kiegészítő szársegítség megakadályozza, hogy a ló nyaka extrém módon elhajoljon egy oldalra” Fordulatok és hajlítások lovaglásánál nagy szerepe van. Például ha jobb állítást akarunk lovagolni, akkor a jobb száron felveszünk, a balon pedig engedünk kissé.

5) Megtartó szársegítség. Alkalmazásához sok gyakorlat szükséges, lehet egy vagy kétoldali. Funkciója, hogy korlátozza a ló nyakának szabadságát. „Kivitelezését tekintve a felvevő szársegítséggel azonos, de erőteljesebb a hatása. Csak tapasztalt lovasoknak ajánlott a használata” javasolja Klaus Balkenhol.

Problémák és megoldások
A leggyakoribb probléma a szárkezelés terén a lötyögő, mozgó, a lovas ülésétől nem független kéz, illetve a helytelen szártartás változatai, pl. borított ököl vagy a túl mélyen, túl magasan vagy az eltérő magasságban tartott öklök.

helyes keztart Helyes kéztartás: függőleges ököl, lazán, háztetőszerűen rázárt hüvelykujj.

boritott okol

Borított ököl

Borított ököllel gyakorlatilag nem lehet pontos szársegítségeket adni, a lovas állítsa függőlegesre az öklét és lazán zárja a szárra a hüvelykujját.

eltero mag keztart

Eltérő magasságú kezek

Eltérő magasságban tartott kézfej esetén eltorzulnak a segítségek. A lovas hozza egy szintre az ökleit.

A helyes segítségadáshoz a lovasnak mindhárom jármódban meg kell tanulnia az ülésétől és a ló mozgásától függetlenül tartani a karját és a kezét, amit a váll és főleg a könyék ízületének rugalmas, kiegyenlítő mozgásával érhet el. Körülbelül egy olyan érzést kell keresnie, mint amikor egy tálcán egy teli pohár itallal egyensúlyoz.

ketlabu proba Klaus Balkenhol ajánlja, hogy minden kezdő lovas egy kétlábú segítőtárssal is próbálja ki saját maga a szársegítségek hatását úgy, hogy az egyik lovas a nyakába akasztja a kantárt, és egy-egy kezébe veszi a zabla két felét, a másik lovas pedig a szárakon adja a segítségeket. Így nagyon könnyű megérezni, hogy a zabla hogyan hat a ló szájában.

Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?

„Vedd fel a szárakat”
A lovaglóóra kezdetekor hangzik el, mivel azt ezt megelőző munkát, a bemelegítést hosszú száron végeztük. Rövidítsünk a szármértéken annyira, hogy kontaktust érezzünk a ló szájával, majd engedjünk kissé, hogy a ló tovább haladjon lépésben.
„Vedd fel” Lassítani kell a tempón vagy megállítani a lovat. Zárjuk ujjainkat a száron. Ha ez nem elég, akkor mozdítsuk befelé a csuklónkat. Ha ez sem elég, akkor húzzuk hátrébb a felkarunkat.
„Rövidíts a szárakon” A túl hosszú szármértéket rövidebbre kell venni. Az egyik kéz segítse a másikat! Először az egyik mutató és nagyujj vegye fel a másik szárat is, legyen egy kézben mindkét szár. A másik kéz nyúljon előre, vegye fel a kívánt szármértéket, majd rendezzük a szokott módon kezünkbe a másik szárat is.
„Szárakat a kézből kirágatni” Legtöbbször a lovaglóóra végén hangzik el. A lovas lazán hagyja kicsúszni a szárakat a kezéből, a ló a jól végzett munka után szívesen nyúlik előre és lefelé, elégedetten rágja a zablát. Hosszú száron legalább 10 percet lovagoljunk még lépésben.

Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:
A lovas lazán ökölbe zárt kézfején a gyűrűsujja legyen egy kismértékben előrébb a többi ujjánál, így egy felvevő szársegítségnél elég annyit tennie, hogy a gyűrűsujjat a többivel egybezárja.
A nagyujj háztetőszerűen, ívelten legyen a szárakon, így az egész kézfej is elengedett, laza marad. A szárakra mereven rászorított nagyujj megakadályozza, hogy érzéssel adjon segítséget.
Kezdetekben megengedhető, hogy a szársegítségek egyértelműen láthatóak legyenek, majd arra kell törekedni, hogy a lovas és a ló képzettségének előrehaladtával egyre finomodjanak, szinte láthatatlanná váljanak.
Figyeljen rá, hogy elengedett legyen a váll és a kar izomzata! A megfeszített izomzat negatívan hat a szárkezelés szabadságára, és akár nyak vagy fejfájást is okozhat. Végezzen gyakran izomlazító gyakorlatokat!


Kipróbáltuk Klaus Blakenhol módszereit-nekünk bevált

írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013-as lapszámaiban
fotó Harcsa Boglárka és Szakolczai Kinga
szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

 

 

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.