Patacipő típusok

Patacipő típusok


Alapvetően kétféle típust különböztetünk meg, a különböző márkákon belül, ezek a lovagláshoz és a rehabilitációhoz, gyógyításhoz használatos patacipő típusok. Erről írtam két cikket, ami a Lovasélet Magazin 2016. júliusi illetve augusztusi számában jelent meg. Kérlek olvasd el.

Patacipő-plusz védelem a mezítlábas lónak

A patacipő a patkó nélküli, mezítlábas pata időleges védelmét szolgálja normál lovagláskor, erősebb igénybevételkor és rehabilitációkor. Sok lovat nem patkolnak, nagy részüknél a végzett munka mennyisége nem indokolja, de jócskán akad olyan is, akit valamilyen egészségügyi problémából adódóan lehetetlen patkolni. Hétköznap a legelőn, karámban nem is okoz ez gondot, de könnyen előfordulhat, hogy a lovarda kövezett útjain vagy terepen feltöredezik a pata, esetleg a talp érzékenységet mutat. Különösen érzékeny lehet a tavaszi-őszi nagy sárban felázott puha pata.

A patacipő ilyenkor nagy segítség lehet, hogy a ló patáját megvédjük a túlkopástól, sérüléstől.

A norvég Equine Fusion patacipők messze a legjobbak ma a piacon, innovációs díjat nyert konstrukciójával elsőosztályú kiegészítői a mezítlábas lovak felszerelésének. Sok szakág használja, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában díjugratásban, díjlovaglásban, távlovaglásban, fogathajtásban és túralovaglásban, western szakágakban is megszokott gyakorlat a patacipő használata, a szabadidőlovasok körében is igen népszerű.

Az Equine Fusion patacipők főbb tulajdonságai:

 • Állatorvosok és patkolókovácsok együttműködésével kifejlesztett konstrukció
 • Rugalmas, flexibilis talphéjazata támogatja a bonyolult biomechanikájú patamechanizmust. Biztosítja a nyír pumpáló hatását, elvezeti a terhelést a falakról a talpi felületre. A talp hajlékonyságának köszönhetően megmarad a ló patájának tapintó-érzékelése.
 • Könnyű súlya, rugalmassága és elgördülési pontjának kialakítása miatt garantálja a ló természetes mozgását.
 • Biztonságos a használata, nem tartalmaz fém csatokat, drótokat, csavarokat, dupla tépőzáras kialakulásának köszönhetően egyszerűen és gyorsan felhelyezhető,  mégis szinte lehetetlen elhagyni.
 • Karcsúsított elegáns ‘carbon look’ dizájn, tartós, strapabíró kivitelben. Szimmetrikus terhelés mellett kb.1000Km-ig használható.
 • Széleskörű méretválaszték van, így miniatűr pónitól kezdve hatalmas méretig minden megtalálható a kínálatban. Normál és keskeny változatban is.
 • Méretezése egyszerű, mérőszalagos méréssel vagy kölcsönözhető méretező készlettel.
 • Ingyenes telefonos, e-mailes tanácsadás a választáshoz és méretezéshez
 • Lovagláshoz az All Terrain és Ultimate, míg rehabilitációhoz az Ultra modellt ajánljuk.
 • Etikusan, az Európai Unióban készült termék.

Tapasztalatok lovagláshoz használt patacipő típusokról:

Hegedüsné Békei Bernadett és MátyásEquine Fusion All Terrain patacipő

Ló:

Mátyás. 1994-es születésű, 22 éves magyar sport félvér, a Somogysárdi ménes tenyésztése. Érdekességként apja Coloredo (nem Colorado!), Dallos Gyula fiatalon elhullott díjlova. Gyula bácsi amíg a Tattersallban volt, mindig megkérdezte, hogy “Hogy van a gyerek?”. 🙂

Mátyás az apja után szerencsére örökölte a gyönyörű mozgását. 3 évesen, 1997-ben került a Rendőrség állományába, szolgálati lónak. Én 2001-ig dolgoztam vele, a társam volt a munkámban. Szolgáltunk, versenyeztünk. Már 4 évesen indult díjlovaglásban, kezdő ugró számokban, később militaryban. A sérült jobb első patája miatt sokat szenvedtünk, sokszor le kellett állítani, és a kezdetektől mindenféle extra megoldást próbáltunk, hogy egy ilyen tehetséges lónak hogyan oldjuk meg a sérült patával, hogy napi 6 órában el tudjuk látni a budapesti forgalomban a járőrszolgálatot, a meccsbiztosításokat, tüntetéseket, gyereknapokat, díszelgéseket, meg persze a nagyon várt közös versenyzést. Amikor 2001-ben a lányom születése miatt otthagytam, már akkor megfogadtam, hogy ha a Rendőrség öregen leselejtezi, mert már nem lesz alkalmas szolgálati lónak, akkor ott fogom várni, és nyugdíjas éveire én fogom számára visszaadni mindazt, amit tőle kaptam. Tavaly április 15. óta “nyugdíjas”, és újra együtt vagyunk. 14 évet vártam rá.

Kórelőzmény, előzmény:

Sajnos csikókora óta sérült a patája, a pontos körülmények nem ismertek, de a somogysárdi ménesben dolgozók elmondták, hogy valami balesetben a jobb első pata belső fele letört. Nem is nőtt vissza egész életében rendesen. Amikor fiatalon felkerült Budapestre szolgálati lónak, egy ideig Hencz Vilmos patkolókovács járt be hozzá a Rendőrségre körmölni és patkolni. Műgyantával pótolta ki a sérült patát, és arra ütötte fel a vasat. Később a Rendőrség patkolókovácsa, Ürmös Tibor patkolta egészen Mátyás “nyugdíjazásáig”. Mindig nagyon kellett ügyelni arra, hogy az elhalt szaru, ami a jobb első pata belső oldala, csak két szöggel legyen felütve, lehetőleg a talpát terhelje, és ne a belső oldalt, mert kitört a pata, ha nagy erőhatás érte. De a szakértelemnek köszönhetően Mátyás így 18 éven keresztül járhatott szolgálatba.

Miért döntöttem a patacipő mellett?

Úgy gondoltam, hogy “nyugdíjasként” a sok séta és minimális munka mellett megpróbáljuk “mezítláb”, és levetettem Mátyásról a patkókat, és csak körmölést kértem a kovácstól. Szinte csak terepre járunk, olyan helyen tartom a lovat, hogy amerre a szem ellát, a környéket keresztül-kasul bejárhatjuk földutakon, erdőkben. Itt jöttek a gondok. A talp érthető módon persze érzékeny az elején, hiszen nem szokott hozzá, hogy patkó nélkül jár. Hiába a profi körmölés, elég egy kavics amire rálép, és már törik is ki a sérült patarész. Ezért aztán behatárolt, hogy melyik úton mehetünk, állandóan figyelni kell, nehogy valamire rálépjen a rossz patával. 7 hetente járnak körmölni a lovainkat – így Mátyást is – Tőkés András és ifj. Dombi Sándor patkolókovácsok. Velük beszéltem róla, hogy mit javasolnak Mátyásnak a sérülékeny patájára. A patkolás helyett javasolták megoldásként a patacipőt. Osztottam-szoroztam, végül rászántam magam és a két első patára megvettem az All Terrain slim patacipőt.

Tartósság, használat:

Tartósságával kapcsolatban még nincs sok tapasztalatom, mivel nemrég vásároltam, de a használhatóságával kapcsolatban már az első alkalommal tudtam, hogy jó döntés volt. A méretet sikerült pár e-mailben elküldött fotó alapján tökéletesen eltalálni. A ló patájának megtisztítása több időbe kerül, mint a cipőt feltenni. Tényleg az egész művelet (két pata tisztítása és a cipő felrakása) nincs 5 perc. Az első alkalommal nem ültem fel a lóra, mert látni akartam, hogyan mozog benne, vagy elfordul-e a cipő a patán, de tökéletesen a helyén maradt. De ennél is nagyobb öröm volt látni, hogy Mátyás lépésről-lépésre rájön, hogy nem kell féltenie a talpát, és kezd “megmozdulni”. Gyönyörűen ügetett, vágtázott a cipőben, egyáltalán nem zavarta, hogy a lábán van. Aztán kimentem vele sétálni a kavicsos útra, ahol előtte minden kőnél “topogott”, most szépen sétált. Másnap felültem Mátyásra, és átsétáltunk az erdőn a sáros, lejtős-emelkedős utakon, patakon keresztül a szomszéd faluba és vissza. Néha lenéztem, hogy megvan-e még a cipőnk. 🙂 El sem mozdult a cipő a patán. Ezután muszáj volt ugyebár kimosni a cipőt, de az is pár perc volt csak egy vödör vízben. Nekünk bevált a patacipő.

Ráskyné Mátai Katalin és Glenda – Equine Fusion Ultimate patacipő

Ló:

Glenda 6 éves, shagya arab kanca, családi kedvencként tartott “hobbiló”, teljesen egészséges patákkal.

Kórelőzmény, előzmény:  

Patkolva még nem volt mert télen sajnos heti egy-két alkalommal tudtam csak lovagolni. Ilyenkor a kemény arab paták nem igényeltek patkót. Tavasztól őszig viszont rendszeresen szeretném járni az erdőt,sok helyen köves Balaton-felvidéki talajon. 2 -3 hét után a hordozószél elkopott és már érzékennyé vált a talpa.

Miért döntöttem a patacipő mellett?

Alternatív megoldásként gondoltuk a patacipőt, mivel nyáron is vannak időszakok amikor nem tudom majd rendszeresen lovagolni. Ilyenkor felesleges lenne rá a patkó.

Tartósság, használat:

A normál fazonú Ultimate típusú cipőt választottuk, csak az első lábakra. Márciusban megérkeztek a cipőcskék. Nekem nagyon tetszettek a lovamnak már kevésbé. A kezdeti nehézségek után ami abból adódott,hogy nem akarta felvenni a cipőket, mára már gyakorlott használói vagyunk és magától nyújtja a lábát a cipő felvételéhez. Terepen nagyon jók a tapasztalataim, akár meredek lejtőn kellett lemenni, vagy hegyre felmászni, nem volt gond, nagyon jó volt a talajfogás. Inkább vizes fűnél kellett azt megszokni, hogy lassabban menjünk mert a hátsó lábai jobban csúsztak a füvön mint a cipős első lábak. Patakmederben is próbáltam,nem vesztettük el ott sem. Azért,hogy minél több információ legyen a cipőről még a földről végzett munkában is használtam. Sehol nem keletkezett a lábakon szőrkopás vagy sérülés. A körmölést sem kellett gyakrabban elvégeztetni. Három hónap intenzív használat sem látszik a cipőkön.

A következő részben a patacipő terápiás, rehabilitációs szerepével fogunk foglalkozni.

2. rész, rehabilitációhoz használatos patacipők

A patacipő a patkó nélküli, mezítlábas pata időleges védelmét szolgálja normál lovagláskor, erősebb igénybevételkor és rehabilitációkor. Előző cikkünkben a lovagláshoz használatos patacipőkről esett szó, most pedig a rehabilitációhoz használatos típusok kerülnek sorra. A rehabilitációnál alapvetően két típusú cipőt kell megkülönböztetnünk. Az egyik típus, a boxfogságra ítélt ló lábvégének védelmét szolgálja. Figyeljünk rá oda, hogy ez a típus boxon kívüli mozgásra nem alkalmas, rögzítése és kialakítása kizárólag a benti gyógykezelés kiegészítésére való. Ilyenek például a csúszásmentes talpú gumicipők, ami a dunsztkötésekhez ideális, vagy a tiszta kötésre helyezhető tépőzáras egyszerű, védőtok-cipő, amivel sok kilométer gyorsfáslit és tekergetést lehet megspórolni. Ezek elsődleges feladata a pata és a kötés tisztán tartása, a patatalp kímélése.

Ennél sokkal bonyolultabb kialakítású a rehabilitáció következő szakaszaiban használatos patacipő, például az Equine Fusion márka Ultra cipői. Ezek már mozgásban is használhatóak, a speciális rögzítésének és kialakításának köszönhetően akár 12 órán keresztül is rajta lehet a ló lábán. Tehát ha például egy megnyitott, kitisztított gyógyulásnak indult előzőleg tályogos patára rátesszük, akár ki is mehet a ló karámba, nem kell feleslegesen bent állnia a boxban és nem fog telemenni a megnyitott rész sárral, piszokkal, kaviccsal. Használható a cipőkben (nem minden esetben szükséges) plusz rezgés és ütéscsillapító gumikompozit betét, ami a legérzékenyebb pata talpnak is hathatós segítséget nyújt. Ez a típus már alkalmas arra is, hogy gyógyuláskor az állatorvos és a patkolókovács utasításait betartva teljesen rehabilitáljuk a lovat, földi munka, futószárazás, könnyű lovaglás is lehetséges vele.

Az Equine Fusion Ultra patacipők főbb tulajdonságai:

 • Állatorvosok és patkolókovácsok együttműködésével kifejlesztett konstrukció
 • Rugalmas, flexibilis talphéjazata támogatja a bonyolult biomechanikájú patamechanizmust. Biztosítja a nyír pumpáló hatását, elvezeti a terhelést a falakról a talpi felületre. A talp hajlékonyságának köszönhetően megmarad a ló patájának tapintó-érzékelése.
 • Könnyű súlya, rugalmassága és elgördülési pontjának kialakítása miatt garantálja a ló természetes mozgását.
 • Biztonságos a használata, nem tartalmaz fém drótokat, csavarokat, dupla tépőzáras-csatos kialakulásának köszönhetően egyszerűen és gyorsan felhelyezhető, mégis szinte lehetetlen elhagyni.
 • Strapabíró, tartós kivitel, akár 12 órán át a ló lábán maradhat, mosógépben mosható!
 • Széleskörű méretválaszték van, így miniatűr pónitól kezdve hatalmas méretig minden megtalálható a kínálatban, párban rendelhető, több színben. Méretezése egyszerű, mérőszalagos méréssel vagy kölcsönözhető méretező készlettel.
 • Ingyenes telefonos, e-mailes tanácsadás a választáshoz és méretezéshez
 • Rehabilitációhoz, könnyű lovagláshoz az Ultra modellt ajánljuk, normál lovagláshoz, terepmunkához az All Terrain és Ultimate modellek ajánlottak.
 • Etikusan, az Európai Unióban készült termék.

A rehabilitációs Ultra patacipő patatályogos patán való használatáról nemrégiben egy nagyon jó beszámolót kaptunk Solymosi Verától, melyben részletesen leírja, hogy lovának Unicumnak mennyire segítette a felépülését a cipő. Az ő példájukon keresztül jól érzékelhető, hogy az Ultra cipővel gyorsabb volt a regeneráció és rehabilitáció, még a sáros tavaszi időszakban is.


Patatályog definíciója:

„A patatályog az egyik a leggyakoribb okozója a lovak akut sántaságának, amivel a lótartók az állatorvosokhoz és patkolókovácsokhoz fordulnak.

A patatályog gennyes váladék felhalmozódása a patairha és a szarutok fali, vagy talpi része között. Általában azért jön létre, mert valamilyen idegen anyaggal kórokozók jutnak a szarutokba (pl. baktériumokkal, gombákkal, trágyával szennyezett, föld, homok, kavics), a talpi-, illetve fali részek alá, egészen az irháig és ott gyulladás kialakulásához vezetnek.

De előfordulhat az is, hogy a talpat ért hirtelen, intenzív nyomás hatására az irha egy része elhal, és az ott keletkező elhalt szöveteket próbálja a szervezet kilökni. Tipikus probléma lehet ez abban az esetben, ha körmölésnél a talpat túlzottan elvékonyítják.” Magyar Dorottya lovasok.hu 2016.03.19


Solymosi Vera és Unicum esete – Equine Fusion Ultra terápiás-rehabilitációs patacipő

Ló:

Unicum 13 éves, az anyja nóniusz, az apja holsteini, szóval így magyar félvérnek mondható.

Kórelőzmény, előzmény:

Kénytelen voltam lovardát váltani , és az új helyen az volt a szabály , hogy csak akkor mehet a ménesbe, ha nincs rajta hátul patkó , hogy egy esetleges verekedésnél ne sérüljön annyira a másik ló (ezzel egyetértek amúgy). Sajnos Unicum nagyon ménes függő , egyedül nem tud létezni , úgyhogy muszáj volt leszedni a patkót . Nem tudom pontosan , mi történt, mert hetekkel később egyik délelőtt felhívott a lovász , hogy Unicum három lábon ugrál . Előtte napokig nem voltam vele sehol, tehát nem sérülhetett le a lovaglás során. Egy kancával volt kint egy nagy karámban, akkoriban sok volt az eső, és nagy a szél , könnyen lehet hogy odahordott a szél valami kavicsot, és szerintem egy nagyobb szaladgálás alkalmával ráléphetett valamire. Eleggé aktív ló, sokat fut a karámban, rendszeres lovaglás mellett is . Ez egy nagyon jó lovarda, tényleg odafigyelnek a lovakra , ha nagy a sár, ledózerolják a karámot , a köveket összeszedik , nagyon lelkiismeretesek. Ilyesmi megtörténhet sajnos, gondolom mivel előtte volt rajta mindig hátsó patkó , biztos hogy a patája is gyengébb volt, de ha szerencsétlenül lép rá egy kavicsra úgy, hogy előtte nagy sebességgel haladt, akkor az erős pata is lehet tályogos , mivel nagy súlyú az állat.

Miért döntöttem a patacipő mellett?

Azért választottam az Ultra patacipőt , mert egyrészt ezt mondta az állatorvosunk, Dr Pallós Andrea, másrészt Unicum nagyon nehezen bírja a bezártságot, boxban nem is lehet tartani , csak beállóban, és minél előbb ki akartam engedni hogy mozoghasson. Hetekig áztatni kellett a patáját betadineos kötésben, amit 2-3 naponta cseréltem, vártuk hogy kifakadjon a tályog , hetente ellenőriztük röntgennel , aztan végül ki kellett vágni, ami önmagában kockázatos, ezért lett volna jobb hogyha kifakad, de nem igy történt . Szerencsére a kovácsunk, Ormándi Zsolt nagyon ügyesen vágta ki, minden jól alakult.

Tartósság, használat:

Az Ultra cipőnek még az volt az előnye, hogy a fokozatos futószáras munka után terepre is ki tudtam vele menni – nagyon kicsi a pályánk, es akkoriban a sok eső miatt mély volt a sár, még egy plusz pont a cipőnek hogy nem esett le róla ! Terepen nagyon mozgékony volt a ló a sok bent állás miatt , de azt is bírta a cipő – ezért döntöttem az Ultra mellett egyébként, mert számoltam ezzel. Csak arra kellett figyelni , hogy a csat része kifelé nézzen és a pata rendesen be legyen csúsztatva a cipőbe. És persze amikor először volt rajta a cipő , mértéktelen mennyiségű málnás jutalomfalatot kellett neki biztosítani , hogy ne a lábát rázza , hanem inkább egyen . Mindent összevetve nagyon meg voltam elégedve , és másoknak is foglak javasolni titeket .

Patacipő ingyenes tanácsadás:

Harcsa Boglárka 06 70 600 6885
Az Equine Fusion és Barefoot márka magyarországi forgalmazója
barefoot.hugary@gmail.com
www.barefootwebshop.hu

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.