Optimalizált izomfelépítés Barefoottal? Hogyan?

Kep_1_Optimalizalt_izomfelepites

Optimalizált izomfelépítés Barefoottal? Hogyan?

A helyes lovaglás, a ló alapos és szakszerű kiképzése különös jelentőséggel bír a ló hátára nézve. Nem is annyira a lovaglási stílusokról van szó, hanem inkább arról, hogy a ló anatómiai, fiziológiai képességeit figyelembe vegyük.

A ló háti gerincszakasza a törzsfejlődés során nem arra fejlődött ki, hogy a lovas súlyát hordozza, ebből adódóan a kiképzésnek az a célja, hogy a ló felépítsen annyi izomzatot, hogy képes legyen a mi testsúlyunkat károsodás nélkül hordozni.

Egy lóból akkor lesz először hátasló, amikor megtanulja felengedni hátát, hajlítani testét. Így megnyílnak a gerinccsigolyák között ízületek, az izomzat edződik, vérellátása jobb lesz. Ha a mozgásfolyamatot zavarja egy rosszul illeszkedő, durva, merev nyereg (ami esetleg rosszul is ülteti a lovast) ezt a célt nem tudjuk elérni.

Az optimalizált izomfelépítéshez-a helyes lovaglás mellett- biztosítanunk kell, hogy a nyereg jó helyen és jó pozícióban legyen a ló hátán, megfelelően illeszkedjen, ne nyomja a ló hátát és jól ültesse a lovast.

A Barefoot nyereg rugalmas, a ló hátára remekül illeszkedik és a lovast közvetlenül a ló súlypontja fölé ülteti -ami a háti gerincszakasz 9 és 13 csigolyája között van- de a gerinc hátsó szakaszát szabadon hagyja, ahol a csigolya tövisnyúlványok közeledni tudnának a 15-16 csigolya között.

A Barefoot nyergek optimális feltételét biztosítják az izomfelépítésnek és a helyes, ló jogaihoz méltó lovaglásnak, de figyelem! A helyes lovaglást a Barefoot nem helyettesítheti!!!

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.