Milyen a problémás hátú ló?

Kep_1_Problemas_hatu

Milyen a problémás hátú ló?

Problémás hátú a lovam?

A hossz, a forma és az izmoltság mind-mind fontos feltételei a hát hordozóképességének és a rugalmasságának. A hát biztosítja az összeköttetést a hátsó lábak tolóereje és a ló eleje között, és nem utolsó sorban hordozza a lovas súlyát.

A Barefoot nyergek ló fizioterapeuták által kifejlesztett, gondosan tesztelt (bővebben lásd legalul) gerinckímélő nyergek. Alkalmasak egészséges és problémás testalkatú vagy normálistól eltérő hátalakulású vagy kisebb egészségügyi gondokkal küzdő lovak lovaglására is. Természetesen a Barefoot nyereg csak azokra a problémás lovakra alkalmas, melyekenek állatorvos nem ellenjavalja a lovaglását!

Komolyabb egészségügyi probléma esetén feltétlenül kérje ki állatorvos véleményét mielőtt munkába vonná hátasát!

Leggyakoribb problémák: normálistól eltérő, veleszületett, vagy betegség folytán megváltozott hátforma, mint például előremélyedt hát vagy pontyhát, vagy túlnőtt far, csontos, magas kiálló mar, izomszegény mar/hát, túlérzékeny hát esetleg túlérzékeny hevedertájékkal, mely nem biztosít stabil alapot a hagyományos nyergeknek.


Segítségképpen először a normál, egészséges hát képe látható, így könnyebb felismerni az ettől eltérőt.

normal Normál, egészséges hátforma (összehasonlításképpen)

A kívánatos forma egy egyenes, középhosszú hát, amely a martól a legmélyebb pontjáig egy harmonikus vonalú átmenetet képez.

Nyergelési szempontból optimális, a nyeregnek a ló tömegközéppontjához igazodó felfekvést, és stabil, jól izmolt nyeregtájékot biztosít. Az ilyen hátforma lehetővé teszi a térölelő mozgást, elasztikusan leng, és könnyebbé teszi, hogy a ló a hátuljával maga alá lépjen és hordozza lovasa súlyát.

pontyPonty hát (Kyphosis):

A gerincoszlop veleszületett rendellenessége. A gerinc a csípő előtti szakaszon felfelé ívelt formájú, a lónak ritkán okoz fájdalmat, de a lovaglását megnehezíti. Az ilyen típusú hát feszes, kemény, a lovasnak gyakran kényelmetlen. A hátsó lábak tolóerejét, lendületét nem tudja megfelelően továbbítani.
Nyergelési szempontból a nyereg plusz betétezett alátét nélkül gyakran előrebillen vagy a  martájékon és a hát hátsó szakaszán feltámaszkodva hidat képez, nyomást okoz.

eloremelyedtElőremélyedt hát (lordosis)
Az előremélyedt hátú lovak szalagjai és izmai gyengék és csekély hordozóerőt biztosítanak. A hát felső vonala homorú, a szalagok és a csontok túlterheltek. Idős lovaknál gyakran előfordul az előremélyedt hát, hosszú ideig tenyésztésben lévő kancák is hajlamosak rá (mág akkor is, ha nem lovagolták őket). Lehet veleszületett vagy a csikók hátának túl korai terheléséből adódó gerinckárosodás. Nem visszafordítható elváltozás. Az előremélyedt hátú lovak állapotán javíthat a következetesen ellazult, előre lefelé nyújtott nyakkal való lovaglás, mely erősíti a has és a hátizmokat. Az előremélyedt hátú lovak hajlamosak a kissing spine szindrómára, egy gerincbetegségre, ahol a csigolyák tövisnyúlványai felül fájdalmasan összeérnek.

Nyergelési szempontból nehézséget okoz (plusz betétezés nélkül), hogy a nyereg ‘hidat képez’, azaz elől a marnál és hátul felfekszik, középen pedig nem, így a nyereg a nyomást nem tudja megfelelően eloszlatni a ló hátán, a felfekvési pontokon pedig gyakran nyeregnyomást okoz.

rovidRövid hát:
A rövid, erős hátú ló maga alá tud lépni, fel tud igazodni, de többnyire kevésbé elasztikus, hajlamos a megfeszülésre.

Nyergelési szempontból egy dologra kell fokozottan odafigyelni: a nyereg hátsó kápájának vonala nem lóghat túl az utolsó bordaív vonalán. A túl hosszú nyereg nyomja a vesetájékot, kellemetlen, fájdalmas a lónak.

hosszuHosszú hát:
A túl hosszú hát nem optimális, de nem jelentős probléma. A hosszú hát megfelelően leng, a lovasnak általában kényelmes, de hossza miatt megnehezíti hogy a ló a hátsó lábaival maga alá lépjen, így a komolyabb idomító munka nehezebb lehet.
Nyergelési szempontból ha megfelelő martájékkal párosul nem okoz problémát.uberbaut_2Túlnőtt far:

A csikók növekedése során különböző ütemben fejlődik az első és a hátsó részük. Előfordul, hogy a túlnőtt far részt az első rész növekedése nem éri utól. A túlnőtt farú kifejlett lovaknak egyensúlyproblémái lehetnek, az eltérés mértékétől függően lovaglásuk nagyobb tapasztalatot igényelhet.
Nyergelési szempontból: a túlnőtt farú ló hátán a nyereg gyakran előrebillen, (a lovast is előrebillenti) rászorul a marra, nyomást okoz. Az első, mar körüli részt plusz alátétezéssel, illetve betétezhető alátétek plusz betétezésével célszerű megemelni.

axthiebMagas, kiálló csontos mar
Nyergelési szempontból arra kell figyelni, hogy a nyereg első kápája elég magas legyen (vagy hátraszabott) illetve az első kápa, marvas szélességére, hiszen ezeknek a többnyire telivér vagy magasan telivérezett lovaknál a nyereg megfelelő illeszkedéséhez gyakran szűkebb markamrájú nyereg kell, mint egy átlagos félvérnek.

Izomszegény hát: 
Túl sovány, mínusz kondícióban lévő lovaknál, mozgásszegény életmódot folytató lovaknál illetve krónikus nyeregnyomás miatt kialakult izomelhalásos lovaknál fordulhat elő. Nyeregelési szempontból problémás, az izomszegény hát nem ad stabil alapot a nyeregnek. Kímélő nyereggel, kímélő és átgondolt munkával az állapotuk javítható.


Kulcsfontosságú, hogy a lovas pontosan megfigyelje és figyelembe vegye nyereg választáskor lova hátának, marjának formáját, válla szélességét. Problémás hátalakulás esetén segíthet például egy plusz szakaszosan betétezhető alátét (pl. Physio és Spezial alátéteink),de például egy nagyon magas, csontos mar esetén is jó választás lehet egy elől felvágott, a kritikus pontot szabadon hagyó alátét.

Forrás: Wissen über Pferde: Anatomie; Cavallo: Exterieur, Pferde richtig beurteilen; Sabine Ullmann ló fizioterapeuta írásai


A Barefoot nyergeknél érdemes tudni, hogy sok ponton eltérnek a kereskedelemben kapható, olcsó, rossz minőségű, ráfeszülős, minden tartást nélkülöző váz nélküli nyergektől (amik egyáltalán nem is nevezhetőek nyeregnek, mivel csak egy patrac funkcióját töltik be), hiszen a Barefoot nyergeket német ló fizioterapeuták fejlesztették ki és tesztelték/tesztelik gondosan, már tíz éve. Minden modern teszteljárást felhasználtak arra, hogy bizonyosak lehessenek benne, hogy a ló anatómiájának megfelelő, gerinckímélő nyergeket dolgoztak ki.

A Barefoot nyergek a ló anatómiájához igazított első és hátső merevített kápa miatt kiváló tartásúak, formatartók, de a flexibilis panelos, legmodernebb anyagokból készült belső VPS rendszerének köszönhetően mégis rugalmasak, lekövetik a ló hátának formáját még mozgás közben is.

Speciális, a ló háta és a nyereg alatti izzasztó közé helyezett digitális nyomásmérő réteg segítségével készült MOZGÁS KÖZBENI felvételek segítségével könnyű megállapítani, hogy a nyereg alatt hol és a mozgás mely fázisában keletkeznek nemkívánatos nyomáspontok. Ezzel az eljárással lehetőség nyílik a nyereg nyomáseloszlató képességénak ellenőrzésére. Minden egyes nyeregmodellt több nyomásmérési teszttel ellenőriztünk, hogy biztosak lehessünk az eredményben.

A teszt eredményét a színes nyomásérték grafika érzékelteti a legjobban, itt jól látszik, hogy a Barefoot nyereg szabadon hagyja a gerinc és a mar érzékeny területét és optimálisan eloszlatja a nyomást a többi területen. A jobb oldali nyomásérték grafika a legnehezebb teszt eredményét mutatja, súlyos lovassal könnyűügetésben.

Egyáltalán nem alakult ki nagynyomású terület sem a mar, sem a váll sem a hát hátsó szakaszának tájékán, minden érték a zöld tartományon belül van.

hokameraA hőkamerás felvételek készítése a modern orvoslásban már csaknem olyan megszokott eljárás, mint például a röntgen vagy az ultrahang. A hőkamerás felvételt a különböző területek normálistól eltérő hőképének rögzítésével diagnosztizáláshoz használják alapvetően, de olyan érdekes célra is felhasználható, mint például hogy megállapítsuk, hogy egy nyereg optimálisan illeszkedik-e vagy sem egy ló hátához, hiszen a vérkeringés ha egyenletes a hát teljes izomzatában, akkor a hőkamerás képen is hasonló egyenletességgel fog megjelenni.

A kék részek a leghidegebb területeket, a piros részek a legmelegebb területeket jelölik, egészen a fehér színig. Az egyenlőtlenségek színes foltként jelennének meg, de jól látható, hogy a Barefoot nyereg alatt a gerinc teljes szakasza terhelésmentes, és a többi területen is optimálisan oszlik el a terhelés, például a lovas ülőcsontjainak helyét egyáltalán nem lehet látni, mint az például egy rossz minőségű váznélküli patracnyeregnél előfordulna.


Bizonytalan a lova hátát illetően? Természetesen segítünk, hogy lova nyereghelyét optimálisan megítélhesse! Küldjön nekünk fotót e-mailen!
(Oldalról készült fotóra van szükségünk a lováról, melyen a feje és a nyaka normál tartásban van.) Nyeregvásárlásnál természetesen személyes konzultációra, nyeregpróbára is van lehetőség!

Bővebben lásd még a gyakori kérdéseknél:

Milyen a VPS gerincvédő rendszer?
Mikor, hogyan kell a nyeregalátétemet betéteznem?

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.