Mi a ló jogaihoz méltó?

Kep_1_Mi_a_lo_jogaihoz

Mi a ló jogaihoz méltó?

Minden lónak joga van az erőszakmentes bánásmódhoz. Ehhez az is hozzátartozik, hogy olyan felszereléseket használjunk, ami a lónak nem okoz fájdalmat vagy zavaró kellemetlen érzést lovaglás közben. Csak akkor várhatjuk el sporttársunktól az elengedettséget, ha megfelelő felszereléssel és helyesen lovagoljuk őt.

Figyelembe kell venni, hogy minden lónak egyedenként más-más a háta. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a ló háta folyamatosan változik az életkor előrehaladtával, a kondicionális állapota alapján vagy időjárási viszonyoktól befolyásolva. Lovaglás közben is folyamatosan mozog, változik, formálódik a ló háta az összeszedettség és a hajlítás mértékétől függően.

Kep_1_Mi_a_lo_jogaihoz

Ha a ló hosszú száron megy, figyeljük meg, hogy felemelt fejjel a hát erősebb ívet mutat, mint leengedett fejjel. Ha az ember korrekten(!!!) szárra állítja a lovat vagy előre lefelé lovagolja, akkor megváltozik ez az ív, a hát ellazul és a gerinc normális tartásba kerül.

Ezt a jelenséget minden lónál és póninál meg lehet figyelni, ez egy biomechanikai folyamat, amelyben részt vesz a tarkószalag és a hátszalag, ami a tarkócsigolya és az ágyéki gerincszakasz összeköttetését biztosítja, és ez kombinálódik a hát és hasizomzat egyidejű munkájával. A folyamat által létrejövő magasságkülönbség, egyértelműen látható, lótól függően akár 5cm is lehet.

A legtöbb nyereg túl merev ahhoz, hogy ezt a különbözetet kiegyenlítse. A rugalmas, merev váz nélküli Barefoot nyereg azonban minden esetben igazodni tud a hátvonalhoz és annak változásaihoz, biztosítja a ló kényelmét.

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.