Kicsi a lovam, nekem meg nagy nyereg kell. Mit tegyek?

Kep_1_Kicsi_a_lovam

Kicsi a lovam, nekem meg nagy nyereg kell. Mit tegyek?

A lovam elég kicsi, a háta rövid, nekem meg nagyméretű nyereg kell. Mit tegyek?
Megoldja ezt a Barefoot???
Röviden? IGEN!
Részletesebben?  

A Barefoot nyereg még a legrövidebb hátú lovakra és pónikra is jól használható, mert a lovas testsúlyát teljesen máshogy oszlatják el, mint a hagyományos nyergek!

A lovas a Barefoot nyeregben két formázott rész között ül. Az első cserélhető kápától a hátsó, ülést lehatároló darabig. Ezek a formázott darabok elasztikus PU-ból vannak, csak minimálisan terhelődnek a lovas súlyától és így a ló mozgását nem zavarják.

Ezért a Barefoot nyerget a ló válla fölé lehet nyergelni, mivel a Scapula (lapocka) a Barefoot nyereg alatt képes szabadon mozogni és az izomzatot nem nyomja össze.

Ez a típusú nyergelés a lovast pontosan a jó nyereghelyre ülteti, a ló súlypontja fölé, vagyis a háti gerinc szakasz 9-12/13 csigolyája fölé.

Még kedvezőtlen ló-lovas kombinációnál (pl. erős testfelépítésű, magas lovas egy rövid hátú lovon) a Barefoot nyereg nagynak hathat, de az a helyes méretválasztás, amikor a lovas elfér a két formázott rész között, figyeljen rá oda, hogy ne válasszon túl kicsi nyerget.

Ha túl nagynak találja a lovon az Önnek való nyerget, tudományosan is meggyőződhet róla, hogy megfelelő-e ez a méret lovára. Ellenőrizze, hogy a nyereg hátsó kápája meddig ér a ló hátán! (a nyereg alsó lapja ennél hosszabb, de a fix részt kell figyelembe venni) Tapintsa ki az utolsó bordát! A nyereg akkor nagy a lóra, ha a hátsó kápa túllóg az utolsó borda vonalán, hiszen csak a bordákkal alátámasztott gerincszakasz alkalmas a teher viselésére…

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.