Hogyan válasszak nyerget? Útmutató II. rész: illeszkedés ellenőrzése – tippek a Barefoot-tól

Kep_1_Hogyan_valasszak_2_Egyensulyban

Hogyan válasszak nyerget? Útmutató II. rész: illeszkedés ellenőrzése – tippek a Barefoot-tól

Aranyszabály: a nyereg lovasnak és lónak is kényelmes, jól illeszkedő kell, hogy legyen!

Napjainkban a széles választék kicsit elbizonytalaníthatja a lovasokat.

A cikk első részében arról olvashattak a lovasok, hogy az ő szempontjukból hogyan célszerű nyerget választani, hogy kényelmes és jó legyen. A következőkben néhány tanácsot olvashatnak arról, hogyan kell megítélni, hogy a lónak megfelelő-e a nyereg.
Amikor ellenőrizzük a nyerget, tartsuk észben, hogy a ló nyergelésének az a fő célja, hogy megkönnyítse ló és lovas számára is az együtt végzett munkát. Ami kényelmetlen a páros valamelyik tagjának, az nem lehet jó!

Barefoot Lexington292 Barefoot_London292

Barefoot Lexington és London nyergek

Fontos, hogy megóvjuk lovunk hátának egészségét azáltal, hogy a nyereg szabadon hagyja a gerinc és a mar érzékeny területét, egyenletesen rásimul a ló testére és nagyobb felületen oszlatja el a lovas súlyát. Persze a lovasnak is sokkal kényelmesebb nyeregben, mint szőrén, ez kétségtelen…

Időről időre – legalább kéthavonta – ellenőrizzük lovunk nyergét, hogy még mindig jól illeszkedik-e a hátára, hiszen ő is izmosodik, változik a kondíciója, változik takarmányozása, így változik tehát a teste, háta is.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki szakember véleményét! Ne hagyjuk hónapokig csendesen szenvedni sporttársunkat egy kényelmetlen nyereg nyomásától!

Sokszor például csak annyit veszünk észre, hogy lovunk valahogy megváltozott, nem megy olyan lendületesen előre. Ennek persze ezer különféle oka lehet, de vigyázzunk, tartsuk nyitva a szemünket! Lehet, hogy nem hétköznapi lustaságról van szó.  Előfordulhat, hogy az a probléma kiváltó oka, hogy a nyereg martájékon szűk lett a lónak, és minden lépésnél nyomja a vállát, beszűkíti mozgását!  Hogy mitől lett szűk?  Hát mert lovunk folyamatosan dolgozott, és sokkal izmosabb lett… Logikus, nem?

Mindig ellenőrizzük azt is, hogy a nyereg ép-e, sértetlen-e, hiszen egy szakadás vagy tömés csomósodás is fájdalmas nyeregtörést okozhat lóbarátunknak.  Hagyományos nyergeknél a merev váz állapotát is ellenőrizni kell, nem csavarodott-e el a nyereg tengelye például a sok kengyelből való felszállásokkor, illetve hogy első kápája nem deformálódott-e el. Hiszen egy ferde nyereg is nyomja a ló hátát…

Fő szempontok, amikre a nyereg illeszkedésénél figyelnünk kell:

A nyereg egyensúlya

Tegyük fel a nyerget izzasztó és kengyel nélkül, ‘csupaszon’ a lóra. Helyezzük a nyak és a mar találkozására, és csúsztassuk hátra lassan a nyereghelyre. (Az első kápa kerüljön pont a lapocka mögé, kb. oda, ahol a sörény véget ér.)

Figyeljük meg oldalról. A nyereg párhuzamosan kell, hogy álljon a ló hátával. Nem billenhet sem előre, sem hátra. A hátsó kápa lehet valamivel magasabb az elsőnél – főleg díjlovas nyergeknél -, de ez nem befolyásolhatja a nyereg egyensúlyát. Az ülőfelület legmélyebb pontjának kb. középen kell lennie.

egyensulyban nyereg1

Gondoljuk át logikusan, és rögtön megértjük, hogy például ha a nyereg hátul magasan eláll a ló hátától és előrebillen, akkor az minden lépésnél válltájékon nyomni fogja a lovat. Ez a lovas ülésének egyensúlyát is rontja, hiszen ő mindig azt fogja érezni, hogy előre akar dőlni, lábai pedig hátracsúsznak. Ez fordítva is igaz, a hátrabillent nyereg elöl magas, hátul nyomja a ló hátát, az érzékeny vesetájékhoz közel, a lovas pedig szintén kibillen a normális egyensúlyi állapotból.

Figyeljünk erre oda komolyan, mert a rossz egyensúlyban lévő nyereg bárányszőr marvédő vagy gél alátéttel is ugyanolyan rossz egyensúlyú marad, tovább nyomja a lovat.

A mar szabadsága

A nyeregnek szabadon kell hagynia a mar területét, ezt minden lovas tudja. Arról viszont már nem szoktak olyan gyakran beszélni, hogy nem elég, ha a mar felett 3-4 ujjnyi szabad hely van, hanem az is szükséges, hogy a mar mellett is hagyjon a nyereg első kápája elegendő, legalább 2-3 ujjnyi helyet.

marszabadsag292 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez az oldalsó hely azért szükséges, mert a ló lapockája mozgás közben felfelé-hátrafelé mozdul, következésképpen ha erre nincs elegendő helye a nyeregtől, akkor a nyereg minden lépésnél nyomni fogja szegény hátasunkat.

alulrol292A gerinccsatorna szélessége

A gerinccsatorna szélessége a nyergen legalább 3-4 ujjnyi legyen, végig a nyereg teljes hosszán, még hátul se keskenyedjen el. A ló gerinccsigolyáit és a mellette futó szalagrendszert szabadon kell hagynia a nyeregnek.
Gondoljunk bele, ha a nyereg minden lovaglásnál nyomja ezt az érzékeny gerinc melletti területet, az olyan, mintha a mi hasonlóan finom felépítésű inakkal teleszőtt kézfejünket minden nap egy óráig dörzsölné, nyomná valami. Ugye milyen rossz, fájdalmas érzés lenne?

A nyereg felfekvése
Simítsunk végig a nyereg és a ló háta között! Elölről hátrafelé és fentről lefelé is. A nyereg felületének egyenletesen kell felfeküdnie. Nem érezhetünk hol szűkebb, hol bővebb helyet. Ha mégis ezt érezzük, az nem jó, a szűk részeken a többi területnél nagyobb lesz a nyomás a ló hátán, ez problémát fog okozni.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A felrántószíjak helyzete

A normál hevedertájék a ló könyöke mögött kb. egy tenyérnyire van. A felrántószíjak helyzetének a talajra merőlegesnek kell lenni akkor is, ha a heveder fel van csatolva a helyére.

Tehát, egyszerűbben fogalmazva a felrántószíjak ne álljanak ferdén előre, mert ilyenkor a heveder túl közel kerül, akadályozza a ló könyökének mozgását, a nyereg pedig hátul nyomni fog.

És ellenkező esetben az történik – ha a felrántószíjak helytelenül hátrafelé mozdulnak -, hogy ráhúzza a nyerget a lapockára, és az minden lépésnél nyomni fogja a lovat.

A nyereg hossza

A nyeregnek a lapocka mögött az utolsó borda ívéig bezárólag el kell férnie. Ha a bordákon túllóg, az túl hosszú, nyomni fogja a ló érzékeny vese- és csípőtájékát. Minden lépésnél fel fog nyomódni a nyereg hátulja, előrebillen, és még a lapocka mozgását is korlátozni fogja.

A nyereg tengelyének egyenessége

A ferde nyereg nyom valahol. Hátulról ellenőrizzük a nyerget, hogy szimmetrikus-e.
Figyeljünk rá, hogy ló és lovas is lehet ferde, ez is okozhatja a problémát.

A marvas, első kápa szöge

A vállak szögével párhuzamos kell, hogy legyen A nyereg marvasának, első kápájának szöge a vállak szögével párhuzamos kell, hogy legyen.

 tul szeles_elore billen192 ferde nyereg192

1. Túl hosszú, hátrabillen; 2. Túl széles, előrebillen; 3. Ferde nyereg

Ez nagyon fontos. Ha például szűk a nyereg szöge elöl, akkor a martájékra nagy nyomás nehezedik, a ló rázza, felcsapja fejét, megfeszíti nyakát, beejti hátát. Ilyenkor fokozottan terheli csípőtájékát, ami szintén fájdalmat okoz neki, és képtelen lesz elengedetten hordozni lovasát. A túl nagy szög is problémás, a nyereg előrebillen, szintén nyomni fog, fájdalmas lesz a lónak, és kényelmetlen a lovasnak.

Ha nyeregvásárláson, régi nyereg újra cserélésén gondolkodunk, kérjük ki a hozzáértő szakember segítségét, lehetőleg válasszunk cserélhető marvasas/első kápás nyerget, hogy megfelelően rá tudjuk igazítani lovunk vállára, és figyeljünk oda a többi, előbbiekben felsorolt szempontra is.

Ne legyünk türelmetlenek, keressük meg a megfelelőt!

Ne feledjük, mindig a nyeregnek kell illeszkedni a ló hátára, és nem a ló hátának kell a nyereghez idomulnia!

A Barefoot rugalmas, merev váz nélkül, VPS gerincvédő rendszerrel készült nyergeknél egy kicsit könnyebb dolga van a lovasoknak. Ezek a nyergek cserélhető első kápásak, flexibilis felépítésüknek köszönhetően mindig, minden helyzetben, mozgás közben is hozzáidomulnak a ló hátához. Merev váz és tömés nélkül készülnek, minimálisra csökkentve az általános elhasználódás jelentette problémákat. A gerinc két oldalán lévő rugalmas nyomáseloszlató és rázkódáscsillapító paneleknek köszönhetően kellemes érzés lónak és lovasnak egyaránt. A Barefoot nyergek és egyéb lószerszámok kiváló ár-érték arányúak. Megbízható, precíz német minőséget kapunk elérhető áron, ingyenes tanácsadással.

 Berefoot Lexington192

Barefoot Barrydale nyereg; Barefoot Lexington nyereg

Megjelent: 2013.05.31. Lovasok.hu
Szerző: Harcsa Boglárka Barefoot tanácsadó
Felhasznált forrás: J. Schleese írásai

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.