Hogyan válasszak nyerget? Útmutató I. rész: 4+1 tipp a Barefoot-tól

nyereg2

Hogyan válasszak nyerget? Útmutató I. rész: 4+1 tipp a Barefoot-tól

Aranyszabály: a nyereg lovasnak és lónak is kényelmes, jól illeszkedő kell, hogy legyen! Hűha, hát ez bizony igaz, de mégis ez mit jelent nekem? Legalább százféle nyerget lehet kapni… Hogyan válasszak?
Való igaz, hogy napjainkban a széles választék kicsit elbizonytalaníthatja a lovasokat. A következőkben 4+1 tippet olvashattok arról, hogy milyen szempontok alapján kell kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb nyerget. (És a második részben, hogy hogyan állapítsuk meg, hogy lovunknak megfelelő-e.)

  1. Milyen stílusú nyerget szeretnénk venni?

A kör szűkítését azzal kell kezdenünk, hogy eddigi szokásaink vagy jövőbeli terveink alapján eldöntjük, hogy milyen stílusú nyerget szeretnénk venni. Western? Díjlovas? Díjugrató? Túranyereg? Vagy esetleg többcélú? Nagyon hasznosak a speciális nyergek, de ne tartsunk a jó minőségű többcélú nyergektől sem!

A hiedelemmel ellentétben egy ilyen többcélú azaz univerzális nyereg, mint például a Barefoot Cherokee vagy Cheyenne modell többre képes, mint gondolnánk! Nyugodtan lovagolhatunk benne terepen, végezhetünk könnyű idomítómunkát vagy ugorhatunk akár 50-60cm-es akadályokat.

Speciális nyeregre (pl. ugró vagy díjlovas) akkor lesz szükségünk, ha már gyakorlottabb lovasok leszünk és elkötelezzük magunkat egy-egy szakág vagy a komolyabb versenyzés mellett. Például díjlovagláshoz a Barefoot London vagy Lexington merev váz nélküli modellek remekül beválnak és ezenfelül nagyon jó ár-érték arányúak.

  1. Nézzünk körül az interneten, boltokban, webshopokban!

Fontos hogy megfelelő ár-érték arányú nyerget válasszunk! „Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsón vásároljak”- mondják az angolok, és ennek jó oka van! Mit is jelent ez? Például azt, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb a legjobb nekünk! Gondolkodjunk ésszerűen!

Ha rossz minőségű anyagból készült, rossz konstrukciójú nyerget vásárolunk előfordulhat, hogy sokkal rövidebb lesz az élettartalma egy jól megépített, minőségi anyagokból készült nyereghez képest. A rossz minőségű nyereg azon kívül, hogy elrontja a lovaglás jó élményét, rövid élete során többször is fel fogja törni ülepünket, lábunkat itt-ott, és lovunknak is hasonló fájdalmakat tud okozni. Sajnos egy komolyabb nyeregtörés, csigolyák közti gyulladás jócskán gyarapíthatja az állatorvosi költségeinket is.

Törekedjünk arra, hogy jó minőségű anyagokból készült, lehetőleg lovunkhoz igazítható cserélhető marvasas/kápás vagy rugalmas, gerinckímélő váznélküli nyerget válasszunk, nem csillagászati, hanem ésszerű árszabással.

  1. Plusz szolgáltatások

Nyeregválasztásnál fontos szempont lehet, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapunk. A tanácsadáson kívül hasznos lehet a nyeregpróba (hogy lovunkra a nyereg forgalmazója rápróbálja a nyerget), vagy hogy esetleg egy próbanyerget a gyártótól kipróbálhassunk.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyártó és a kereskedő milyen garanciát vállal a nyeregre és a nyeregtartozékokra! Ilyenkor előnyös lehet, ha sorszámozott, származási tanúsítvánnyal rendelkező nyerget tudunk vásárolni, amivel akár a közvetlen gyártói garanciánkat is tudjuk érvényesíteni. Ha használt nyerget választunk, a garanciáról sajnos le kell mondanunk.

  1. Használt vagy új?

Az új nyereg előnye, hogy a gyártótól a nekünk és lovunknak legmegfelelőbbet, sok modell közül tudjuk kiválasztani, és pont azt kapjuk, amit szeretnénk. A használt nyergekkel is jól járhatunk, de némikompromisszumot kell kötnünk. A használt nyergek gazdaságos megoldás arra, hogy valamilyen márkás, de régebbi nyerget vásároljunk.

Ilyenkor az újdonság varázsán kívül amiről le kell mondanunk, az a gyártói garancia, illetve az újabb kutatási eredmények, modern tervezés szerinti újdonságok.  (pl. anatómiailag formált kialakítás, nyeregvázak/nyeregtestek modern anyagai, stb.)

Gondosan ellenőrizzük a használt nyereg állapotát! A hagyományos merev vázas nyergeknél előfordulhat, hogy a nyereg tengelye elferdül a sok kengyelből történt felszállástól és asszimetrikus lévén valahol nyomni fogja a ló hátát.

Figyeljünk a kopásokra, szakadásokra, kikopott varrásokra. Bekeményedett, töredezett bőrnyerget nem érdemes megvenni. Hagyományos felépítésű használt nyergeknél rendkívül fontos, hogy a nyereg töméseit is ellenőrizzük! A nyereg bizonyos részeinek javítása költséges lehet.

Ha találtunk egy jó használt nyerget, ami a mi méretünk, nagyon fontos, hogy a markamrája, szélessége lovunknak is megfeleljen! Ebben nem szabad kompromisszumot kötni! Ha lovunknak nem tökéletesen jó, NE használjuk! A ‘jó fogásért’ sajnos meg kell dolgozni, keresgéljünk türelmesen, amíg nem akadunk minőség, lovas, és ló szempontból megfelelő használt nyeregre.

nyereg3

+1 tipp

A nyereg mérete (pl. 0-s, 1-es, 2-es vagy 16, 17, 18 colos) alapvetően a nyeregülés hosszára vonatkozik. Értelemszerűen a kis számok a kis méreteket jelölik, a nagyobbak  pedig a nagyobb méreteket.

A nyergek nekünk való méretét nem mindig egyszerű megállapítani, a ‘papírforma’ néha csalóka. Testarányaink, súlyunk befolyásolhatja a választást. Nagyon karcsú, de magas lovasnak lehet, hogy a nagyobb méretű nyeregre van szüksége, hogy hosszú lábai is kényelmesen elférjenek. Előfordulhat, hogy egy 150 cm-es lány is 2-es vagy 18 colos nyerget kell, hogy válasszon, ha 80 kg a súlya. Vegyük igénybe a kereskedő tanácsát, segítségét!

Gyerekeknek, alacsony felnőtteknek a nyeregszárny hossza is fontos. A nyeregszárny ne érjen a lábszár közepénél hosszabbra, még díjlovas nyergeknél sem! Lehetetlen pontos és hatásos csizmasegítséget adni, ha az embernek/gyerkőcnek bokájáig ér a nyeregszárny! (Barefoot Lexington modellnél választható rövid és hosszú nyeregszárny is a lovas testalkatától függően)

Hölgyeknek: ne csak a nyereg üléshosszát figyeljék, hanem az ülőfelület szélességét, formáját is! A nőknek, legyenek akármilyen karcsúak is, a medencéjük anatómiailag szélesebb a férfiakénál, így az ülőgumójuk is szélesebben van, tehát szélesebben ülnek a nyeregben. Nézzék meg a nyereg ülőfelületének szélességét, alakját! A nyújtott csepp alak általában nem kényelmes a nőknek!

Uraknak: A szikár, vékony termetű lovasok figyeljenek oda rá, hogy a nyereg ülőfelülete és térdtámasza mennyire puha! Egy kemény ülőfelület vagy térdtámasz nehézséget okozhat!

Tovább a II. részhez: Illeszkedés ellenőrzése – tippek a Berefoot-tól

2013.05.15.
Szerző: Harcsa Boglárka Barefoot tanácsadó

 

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.