Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést vagy hogyan gyógyíthatom, ha már baj van?

Kep_1_Nyeregtores

Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést vagy hogyan gyógyíthatom, ha már baj van?

Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést vagy hogyan gyógyíthatom?

Nyeregtörés, nyeregnyomás: a ló hátán az egyenetlen nyomás hatására keletkező dörzsölődés, szövetkárosodás. A helye beduzzad, rosszabb esetben a szőr kidörzsölődik, a bőr feltörik, mélyebb rétegekben is gyulladás, szövetkárosodás lép fel.

A ló érzékeny állat, akit a természet alapvetően nem arra teremtett, hogy a hátán lovast hordozzon. Így sajnos 10-ből 9 lovas már találkozott a nyeregtöréssel, nyeregnyomással és tapasztalta, hogy az apróságnak tűnő kis sérülés vagy kifehéredés milyen hosszasan gyógyul és milyen sok fájdalmat okoz a lónak és milyen sok bosszúságot a lovasnak.

Mik az ismérvek?

Kezdetben talán csak egy pár matt folt látszik, vagy egyenetlen izzadtság a nyeregalátét alatt, esetleg törött szőrszálak és némi lovaglási probléma. Aztán jön egy kis púp, érzékeny, beejtett hát, komolyabb lovaglási problémák, és következik a katasztrófa.
A nyeregtörés gyorsabban bekövetkezik, mint az ember gondolná és sok különféle oka lehet. A gyógyulás pedig lassú, a kihullot szőrszálak helyére idő kell, amíg újak nőnek, és ezek már sokszor fehéren bújnak elő, hiszen mélyebb bőrrétegek is károsodtak.

2

1

nyeregtores

3 4

5

4b

Mi a kiváltó ok?

A nyeregtörés kiváltó oka különféle lehet, például egy ránc, dörzsölő szegély a nyeregalátéten, koszos, sóval és piszokkal telített kőkemény nyeregalátét, a ló hátához nem illeszkedő nyereg vagy egy rosszul ülő lovas, rossz nyergelés, rossz hevederválasztás.

A feltört hátú lovat nem szabad tovább lovagolni a gyógyulásig, még plusz alátétekkel, betétekkel sem!

Hogyan tudom ellenőrizni a nyereg illeszkedését?

A heveder hogyan okozhat gondot?

A heveder szabása optimális esetben legyen anatómiailag formált vagy valamilyen puha anyaggal pl. bárányszőrrel, neoprénnel bélelt. A ló oldalán, közel a könyökéhez fut egy fontos idegpálya (Nervus intercostobrachialis) ha a heveder rossz szabású vagy nem megfelelő anyagból készült, az nyomhatja ezt az ideget, fájdalmat okozva a lónak. A heveder hosszúságára is oda kell figyelni, rövid heveder esetén a csatok a ló könyöke felett legyenek, hogy elkerüljük a törést. Egyes lovak (pl. vékony szőrű arab telivérek vagy kancák, idősebb heréltek) hevedertájéka érzékenyebb lehet, náluk mindenképpen javasolt a bárányszőrös heveder használata.

Sok esetben nem a heveder az eredendő ok, például, ha a nyereg nem illeszkedik rendesen a ló hátára, előre vagy hátrabillen, akkor a heveder is el fog csúszni a helyéről, hiszen a nyereg magával húzza és így dörzsölődés fog keletkezni.

Mit tegyek, ha nyeregtörése van a lovamnak?

Ha minden igyekezetünk ellenére bekövetkezik mégis a nyeregtörés, akkor a helyét meg kell tisztítani, le kell hűteni. Az apró sebek bakteriális vagy atkás felülfertőződése komoly problémákat okozhat, a fertőtlenítésre oda kell figyelni! Gyakran apró pattanásszerű dudorokat látunk nyereghelyen, ezek eltömődött faggyúmirigy nyílások, melyek szintén könnyen kidörzsölődhetnek, sebesedhetnek, ezeket is fertőtleníteni kell.
Hűtésre és enyhe fertőtlenítésre jó eredménnyel használhatunk almaecetesvizet, a szőrmentesre dörzsölődőtt felületek gyógyulásának elősegítésére pedig kiváló a gyulladáscsökkentő és hámosító orbáncfűolajAlmaecetet minden nagyobb hipermarketben, orbáncfű olajat pedig minden bioboltban kaphatunk.

Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést?

Barefoot: mi a reménytelenül piszkos nyeregalátéteket és a rosszul ülő lovasokat nem tudjuk kiszűrni, de az biztos, hogy olyan nyerget adunk nektek, ami pontosan illeszkedik a ló hátához és nem töri fel, a lovast pedig jól ülteti! Minden nyergünkre 2 év teljes körű garanciát vállalunk.

szokratesz_Barefoot Lexington

A képen Széplak Szokratesz látható, egészséges hátú, jól nyergelt, jól lovagolt ló, Barefoot Lexington nyereggel

A megelőzés fontos! Mindig figyeljünk oda, hogy tiszta alátétekkel lovagoljunk, a heveder legyen meghúzva, a nyereg ne csúszkáljon (de ne húzzuk túl, hogy a ló szabadon lélegezhessen!)

Rendszeresen vizsgáljuk végig nyergünket és a teljes felszerelést.

Harcsa Boglárka 2014.06.01

Felhasznált irodalom:
Miller- Dr. A. Wyrwoll: Satteldruck
Marton Zsófia: Lóherba

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.