Heveder, heveder, de nekünk mekkora és milyen kell ???

ja_contour

heveder

A heveder -mint a nyereg vagy patrac megfelelő illeszkedését elősegítő tartozék- megválasztása fontos dolog. Figyelembe kell venni a ló testalkatát, méreteit és azt is, hogy milyen nyeregre vagy patracra tesszük fel.

Forma
Fontos megfigyelni, hogy a ló mellkasán melyik a legkeskenyebb pont, e szerint lehet eldönteni, hogy milyen szabású legyen a lovunknak leginkább illeszkedő heveder. Például egy nagy hasú erős testalkatú lónak hónalj tájékon formált kivágású heveder praktikus, míg egy keskeny szügyű, szűk könyökű lónak esetleg egy keskenyebb, egyenes szabású heveder lehet a legelőnyösebb.

ja_contour
Hossz
Hosszú hevedernél célszerű akkorát választani, hogy a felrántószíjakon még maradjon egy pár lyuk mindkét oldalt.
Rövid hevedernél úgy célszerű a hosszt megválasztani, hogy a ló könyöke feletti területre érjenek fel a csatok, hiszen a ló lépés közben hátrafelé mozdítja könyökét, és ott a heveder csatok könnyen törést okozhatnának. A maximális hossza pedig akkora legyen, hogy a lovas vádliját ne zavarja a segítségadásban.
Figyelem! A marmagasságból nem adódik egyértelműen, hogy mekkora hosszúságú heveder szükséges!
Más méret kell egy 160cm marmagasságú széles szügyű, izmos lónak és más méret kell egy 160cm marmagasságú keskeny mellkasú, alig dongás lónak.

Szélesség: A heveder szélessége ne legyen keskenyebb 8cm-nél! Az ennél keskenyebb hevederek túlzottan nagy nyomást helyeznek a mellkasi részre.
ARI_BARRY2

Anyag
Mivel a heveder a ló bőrével, szőrével érintkezik, ezért a ló szempontjából a legjobb, ha természetes anyagú hevedert használunk. Ilyenek a puha bőrhevederek, a bárányszőrös betétes hevederek. Amennyiben mégis a szintetikus anyagok mellett döntünk, akkor a ló számára a legkevesebb gondot a neoprén hevederek okozzák. A műszőrmés és műanyag hevederek alatt a ló bőre túlmelegedhet, kipállhat, azok a nagymennyiségű izzadtságon könnyebben el is mozdulnak, így nemcsak a bakteriális és gombás fertőzések kockázata nagyobb, hanem a töréseké is.
Egykor nagyon praktikusak voltak a zsinórból készült hevederek is, hiszen a régi időkben ezeket természetes anyagból, pamutszálakból készítették, de sajnos a mai változatokban már csak szintetikus műszálas zsinóros darabokat lehet találni, melyek a ló szőrét hamar kidörzsölik.

angol_hevederA Barefoot lóbarát kialakítású angol és western hevederjeiért kattints ide.

A hosszú és a rövid hevederek méretei általában így viszonyulnak egymáshoz:

115cm  = 45cm
125cm = 55cm
135cm = 65cm
145cm = 75cm

Írta: Harcsa Bogi
2017.10.30

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.