Helyes vagy helytelen izmoltság?

Mit mond el lovad izomzata a tréningmódszereidről?

fit-warmblood

Jól izmolt, ‘kerek’ összbenyomású félvér ló

Lovaink izomzatára a lovaglással és az egyéb végzett munkával is közvetlen hatással vagyunk. Idomítólovaglás, kézen való munka, futószárazás, túrázás, földi munka kötélen vagy szabadon, stb. mind-mind izomépítő hatással bír.
De az izomcsoportok nem egyformák!
Ahhoz, hogy lovasát károsodás nélkül hordozza, a lónak sok mindenre, de legfőképpen erős hát-, hasizomkra és erős hátsóra van szüksége. Ha egy lóval korrekten dolgozunk, akkor ezek az izomcsoportok előbb-utóbb épülnek, tömegesebbek lesznek, a ló megizmosodik ezeken a területeken. Ha nem korrekten, vagyis rosszul lovagolnak egy lovat, akkor ‘rossz’ izomcsoportok kezdenek el épülni, hogy kompenzálják az egészségtelen mozgásfolyamatokat, és ezzel együtt olyan izomcsoportok épülnek le, amit helyes lovaglással pedig építene a ló.
Tehát lovaink testének izmoltsága a tréning helyességére enged következtetni.
Egy ló ‘rossz’ vagy ‘jó’ izmoltságánál figyelembe kell vennünk, hogy élőlényekről van szó, minden egyes ló egyedi, egymással összehasonlítani őket csak kevés értelme van, leginkább az adott egyedet saját magához képest kell megítélni. Hiszen a különböző fajtájú lovak különböző testalkatúak, típusúak, például egy nóniusznak nagyobb izomtömege van, mint egy arabnak. Sportlóban pedig van karcsúbb és masszívabb típus is, így csak korlátozott mértékben van értelme a lovakat egymással összehasonlítani.
Ebből adódóan optimális esetben a lovas a lovát saját magához képest ítéli meg. Például készít egy fotót a kiindulási állapotról, majd néhány hónappal később (pl. 3 és 6 hónap után) újra, amivel össze tudja hasonlítani a régebbi állapotot. Érdemes feljegyezni az adott állapotban a végzett munka mennyiségét, a ló takarmányozását, a táplálék kiegészítőket, a használt felszerelés típusát.

Frisian_horse

Szépen izmolt fríz ló

A ló tréningjében a tartáskörülmények és a takarmányozás, egészségi állapot nagy szerepet játszik, a következő felsorolásban találod a leggyakoribb izomépítésre hátrányos tényezőket:
Ha ezek közül bármelyik fennáll, akkor nem csak a hiányos, rossz tréningben kell keresned az elégtelen izomépítés okait!

– túl kevés vagy rossz minőségű takarmány, rossz takarmányozási módszerek (pl. hosszú szünetek két etetés között)
-betegség
-fog problémák
-rossz tartáskörülmények, pl. kizárólag boxban tartás vagy állandó stresszhelyzet a ménesben
-nem megfelelő felszerelés pl. rosszul illeszkedő nyereg, ami a nyomáspontokon az izmok visszafejlődését, izomelhalást okoz

Egészségtelen és egészséges izmoltság
A téma nagyon összetett és bonyolult, így a rajzon csak azok az izomcsoportok vannak bejelölve, ami a lovas számára is jól látható és megfigyelhető. A rajz természetesen nagyon sarkított állapotot ábrázol, rengeteg átmeneti állapot figyelhető meg, és természetesen minden ló egyedi, nem lehet őket sémákba beleilleszteni, de az alap kiváltó ok mégis ugyanaz. Ha azt látod, hogy lovad negatív irányban változik (lehet, hogy csak részben, pl. a nyakán vagy a hátulján) akkor át kell gondolnod a közösen végzett munkát!
Ha az az érzésed, hogy negatív irányba haladtok és nem vagy biztos benne, vagy nem tudod mi lehetne a megoldás, akkor kérj segítséget egy profi oktatótól, edzőtől vagy csontkovácstól! Ez nem szégyen! Senki sem tökéletes, még mindig jobb egy hibát felismerni és időben javítani rajta, mint szemet hunyni felette és úgy folytatni, mintha mi sem történt volna! Hidd el, a lovad meg fogja hálálni, ha törődsz vele.

helyes_izmoltsag helytelen_izmoltsag

 

Összbenyomás

A helyesen lovagolt ló összbenyomása kerek, és nem szögletes, nincsenek jelentős különbségek az egyes területek között (pl. nincs nagyon izmos váll és nyak gyenge hátsó résszel)

Vigyázat! Izmot és zsírszövetet ne tévesszünk össze!
Egy kerek ló erős nyakkal és gömbölyű hátsóval még nem automatikusan jól izmolt, lehet, hogy egyszerűen csak túl kövér. A zsírszövet tapintása-az izomszövettel ellentétben- puha, szivacsszerűen benyomható, ha ránézésre nem tudod megítélni melyik-melyik, akkor tapintsd meg.

A hát
A gerincoszlop két oldalán fut a hosszú hátizom, aminek mindig elengedettnek és lazának kell lennie, ha a ló helyesen hátulról dolgozik. A gerinc a jobb és baloldali hosszú hátizomkötegek közt található, a csigolya tövisnyúlványok nem állnak ki. Ha a lovadnak a gerince mentén kiállnak a csigolya tövisnyúlványai akkor a hosszú hátizom nem eléggé fejlett. Ha a ló összbenyomása is sovány, akkor itt nemcsak lovaglási, hanem takarmányozási problémákról is lehet szó.
Ha ez a hosszú hátizom megfeszül, akkor a ló beejti a hátát és kényelmetlenül ülteti a lovast is. A gyakran beejtett, feszes hát lovaglási problémára utal (például hátrafelé ható durva kéz). De alaposan körül kell járni ezt a gondot, hiszen egy rosszul illeszkedő nyereg is okozhatja. Hasonlóan a trapézizom gyengesége is lovaglási problémára és vagy rosszul illeszkedő nyeregre utal.
Nagyon könnyen észrevehető a trapézizom visszafejlődése a mar és a hát találkozásánál.
A mar két oldalán normál esetben nincsenek mélyedések.

A has
Az egészséges háthoz egészséges és erős hasizmok szükségesek. A hasizom segít a lónak felengedni a hátát. A gyenge hasizomzat sokszor nemcsak szénahasra utal, hanem gyenge hátizomzatra is.

A nyak
A jól izmolt nyaknak kerek, izmos felső vonala van. A nyak felső fele egyenletesen izmolt, tarkónál a túlzott izmosság a kemény kézzel való lovaglás, szárhúzás jele. A rosszul izmolt nyaknál a nyak és a mar között mélyedés található. A nyak rossz izmoltságából a hátizom helytelen használatára is lehet következtetni, hiszen ha feszített hátizmokkal, beejtett háttal megy a ló, akkor a nyak és fejtartásával kell hogy kompenzálja ezt a helytelen mozgásfolyamatot.
A nyak alsó vonalánál szintén nem kívánatos, helytelen tartásra utal a túlzott mértékű megerősödés. Az erősen izmolt alsó nyakél folyamatos segédszár használatra és/vagy túl kemény lovas kézre enged következtetni. Azoknál a lovaknál, akiket nem lovagolnak, képeznek és sokat mozognak magasan tartott fejjel, szintén észrevehető az alsó nyakél előbbinél gyengébb mértékű megerősödése. Az erős alsó nyakél sokszor együtt fordul elő a gyenge hátizommal és a hátsó gyengeségével. Ilyenkor a ló beejti a hátát, kimarad a hátulja és a nyakával ellensúlyoz.

A válltájék
A lapocka izmokkal takart kell hogy legyen, a nyak a hát és a mellkas irányába is. A rosszul vagy elégtelenül izmolt lónál a lapocka szögletes, éles átmenet van a nyak, hát és mellkas irányába.

A far
A hátsó kerek és tömör legyen. Ha lapos és szögletes, akkor hiányzik a megfelelő izomzat. Amennyiben kerek és puha párnázott akkor a ló valószínűleg túl kövér.
Hátulról nézve a belső combok közti rés kicsi a jól izmolt lónál, a külső comb és láb izomzat kifelé domborodik. Amennyiben a térd és a csípőcsont között mélyedés található, az szintén az elégtelen izmoltságra utal. Kizárólag egy jól fejlett izomzatú hátsóval tud a lovad összeszedetten dolgozni. Ha megfelelő hátsó izomzat nélkül kéred ezt tőle, esetleg erős kézzel, akkor az komoly nehézséget okoz neki, ami izomfeszültség formájában jelentkezik a hátban, és az alsó nyakélnél, a hátulja pedig kimarad.

Összegzés

A ló jó vagy rossz izmoltsága jó tartáskörülmények és egészségi állapot mellett legtöbbször a hibás, egészségtelen lovaglásból ered. Amennyiben a lovat túl kemény kézzel lovagolják vagy fejét folyamatosan egy bizonyos pozícióba kényszerítik vagy akár túl nehéz gyakorlatokat kérnek tőle anélkül, hogy megfelelően elő lenne készítve és izmosítva, tornáztatva, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem egészséges izmoltság fog kialakulni.

Egészséges, szépen izmolt ló

Egészséges, szépen izmolt ló

Egy jól és egészségesen izmolt ló:

-Kereknek hat és nem szögletes
-Erős hátizmokkal rendelkezik, marja két oldalán nincs mélyedés, csigolya tövisnyúlványai nem állnak ki.
-Erős hasizmai vannak, nem lóg a hasa.
-Erős és egyenletesen izmolt felső nyakvonala van, ehhez képest az alsó nyakéle gyengébben izmolt.
-Kerek izmos fara van, erős comb és lábizmokkal.
-Izmos válla van, ahol a lapocka nem rajzolódik ki élesen.
-A mar és nyaktő között nincs élesen kirajzolódó homorú terület.

Ellenpéldák:

DSC_0350

Sovány, mínusz kondícióban lévő izomszegény ló

Cavalinho

Mínusz kondícióban lévő és helytelenül izmosodott ló

 

Forrás: Herzenspferd
Megjelent a Lovasélet Magazinban, 2016-ban

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.