Fontos tudnivalók

fontos tudnivalok

Fontos tudnivalók!

A felszereléseket tisztán kell tartani és rendszeresen ápolni kell.

Lásd: Hogyan ápoljam a Barefoot felszereléseket? 

 • A felszereléseket tisztán kell tartani és rendszeresen ápolni kell.
 • Lovaglás előtt a felszerelés sértetlenségéről balesetvédelmi okokból meg kell győződni.
 • Véletlenül rossz mérettel vásárolt felszerelést tisztán és sértetlen állapotban tudunk cserélni.

NYEREG:

 • A Barefoot nyergekhez nem szükséges speciális kengyelszíj vagy rövid heveder, a meglévőt is lehet használni.
 • A Barefoot nyergekben egyetlen merev elem van, az első kápa. Időnként ellenőrizni kell, hogy a lónak az előzőleg megválasztott szélesség még megfelelő-e. A túl szűk vagy túl széles kápa nem jó a lónak!

Felnőtt, kifejlett lónál, ha nincs kondícionális változás elegendő évente-félévente ellenőrizni a kápa megfelelőségét, ha változás van a kondíciójában, akkor két-három havonta, igény szerint. Csikóknál, fiatal lovaknál gyakori ellenőrzés javasolt, hiszen az ő testük nagyon gyorsan változik, izmosodik.   A Barefoot nyerget nem szükséges cserélni a ló kondícionális állapotának megfelelően, csak a kápát. Nem szükséges minden kápa szélességet megvásárolni. Kifejlett, jó kondíciójú lovak keveset változnak, mínusz kondícióból felhozott lovak általában 1 méretet, fiatal lovak általában 1-2 méretet.   Az erősen plusz kondícióban lévő lovaknál számítsunk a lapockák felett lévő zsírtartalékokra, ilyenkor a megfelelő kápaszélesség meghatározása nem könnyű, valamint a számukra megfelelő szabású nyereg kiválasztása is nagyon fontos, kérje segítségünket.A Barefoot nyereg rugalmasságának köszönhetően idomul minden ló hátához, így több lovon is lehet használni, csak a merev kápaelemet az adott lónak megfelelően válasszuk meg.

Lásd: A Barefoot méretező sablon használata

Lásd: Hogyan kell a kápát cserélni a Barefoot nyeregben?

 • Az új Barefoot nyergek alján és az üléslap alján is a bárányszőr több centiméter vastag. Ez pár használat után végleges vastagságúra tömörödik, a bőrök a rendszeres ápolástól vaj puhák lesznek.
 • Az új nyereg új bárányszőrös Spezial vagy plusz betétes Phisyio alátéttel először nagyon vastag. Javasoljuk, hogy amíg a bárányszőrök végleges vastagságúra be nem tömörödnek, addig lótól függően az alátéteket egy pár betéttel vagy betét nélkül használja.
 • A Barefoot nyergeken ló és lovas kényelme érdekében ajánljuk az alulcsatos kengyelszíjak használatát. Így nincs fémcsat a lovas combtöve és a ló oldala között, nem fog nyomni (az alulcsatos kengyelszíjat is lehet nyeregből állítani)

KANTÁR:

 • Zablás lovaglásról zabla nélkülire való átálláskor legyünk elővigyázatosak, földről, pályán gyakoroljunk, mielőtt terepre indulnánk.
 • A témában többet lehet olvasni a Tudástár menüben
 • A zablás és ugyanígy a zabla nélküli kantároknál sem szabad a szárakat húzni rángatni, könnyű kézzel kis impulzusokkal kell lovagolni ezekkel a kantárokkal is.

HEVEDER:

 • A hevedernek nem szabad törnie a lovat, ezért fontos a megfelelő hosszúság, forma, és anyag megválasztása.
 • Minden Barefoot nyereg hosszú felrántószíjas, így rövid heveder való hozzá. Ez lónak-lovasnak nagyon kényelmes, hiszen nincs csat a lovas combja és a ló oldala között. ( A rövid hevedert nyeregből is meg lehet húzni)
 • A rövid heveder hosszúságát úgy kell megválasztani, hogy a fém csatok mindenképpen a ló könyöke feletti területre kerüljenek.

Ha egyéb kérdése van kérjük hívjon minket vagy írjon nekünk!

Weboldalunkon folyamatosan bővülő ingyenesen használható “Tudástár” áll a lovasok rendelkezésére különféle hasznos és érdekes témákkal.

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.