Boldog a lovad?

Miből tudhatjuk, hogy lovunk jól érzi magát?

Milyen jelekből tudhatjuk, hogy lovunk jól érzi magát? Hiszen nem tud mosolyogni, mint egy ember, és nem csóválja a farkát mint egy kutya, de még csak dorombolni sem tud, mint egy macska.

Sajnos ez egy hosszabb folyamat, amíg az ember megtanulja a lovak testbeszédéből értelmezni, hogy hogyan érzik magukat vagy talán mi járhat a fejükben.
Mit lehet tenni? Figyeljünk, tapasztaljunk. Az persze természetes, hogy nem tudunk a ló fejével gondolkodni, de egy kicsit próbáljuk meg az ő szemszögükből nézni a dolgokat. Lehetséges hogy ha felismerjük időben, hogy mi okozza a kellemetlen feszengést, félelmet, akkor tudatosan meg tudjuk előzni ezeket a helyzetet, vagy más megoldást találunk a feladat végrehajtására, ami jó érzéssel tölti el őket.

happy horse1Mik azok a dolgok, amik boldoggá teszik a lovat?

Ami az egyik lovat boldoggá teszi, az nem feltétlenül kedves a másik számára is. Az hogy jól megismerjük lovunk személyiségét nagy segítséget nyújt a helyzetfelismerésben.

Például egy ösztönös, jobb agyféltekével gondolkodó introvertált személyiségű lónál praktikus, hogy lassan melegítsük be, megvárjuk, amíg alábbhagy a feszültség benne és magától ajánlja fel a munkát.

Ezzel ellenben például egy tudatos típusú bal agyféltekével gondolkodó extrovertált személyiségű lónak csak egy kis bátorításra van szüksége, hogy jól érezze magát és utána csak arra kell figyelni, hogy elég változatos feladatokat kapjon, ami bizonyosan kedvére lesz. Ha elkövetjük azt a hibát, hogy ezzel a második típussal normál bemelegítés után lassan kezdünk dolgozni, sok ismételgetéssel, akkor egyszerűen ki fog kapcsolni, nem fog rendesen együttműködni, rá fog állni egy alacsony energiaszintű ‘ez most nagyon unalmas lesz, ki kell bírni’ üzemmódra.

A ló személyiségének megismerésével megtanulhatjuk, hogy hogyan hozzuk ki belőle a legjobbat.
Ennek során ajánlatos figyelembe venni azt is, hogy a legtöbb ló nem szereti a ‘nem’-et, így meg kell tanulni, hogy hogyan váljunk az ‘igen’-ek mesterévé!

Bal agyféltekés extrovertált (gondolkodó-nyitott) személyiség

Ő a főkolompos a csapatban, önbizalommal és energiával teli.
Bátorítsd az ötleteit, használd fel az energiáját, légy provokatív, érezzétek jól magatokat.

Bal agyféltekés introvertált (gondolkodó-zárkózott) személyiség
Az igazi vezető típus, mindig tudja hol a víz és a táplálék.
Munkában légy tekintettel rá, hogy ő testileg először lassú, de gondolkodásban, felfogásban mindig villámgyors. Várj, amíg kész együttműködni, és adj neki változatos feladatokat.

Jobb agyféltekés extrovertált (ösztönös-nyitott) személyiség
Izgága, robbanékony típus. Hagyd, hogy mozogjon, ha szükségét érzi, de mindig adj neki valami feladatot, hogy koncentrálni tudjon. A kifulladásig húsz kör vágta jobbra majd húsz kör vágta balra nem megfelelő feladat! Nem a kifárasztás a lényeg, hanem, hogy összpontosítani tudjon a feladatra.

Jobb agyféltekés introvertált (ösztönös-zárkózott) személyiség
Félős típus. Legyél tekintettel az igényeire, lassan kezdjetek dolgozni, gyengéd támogatásra van szüksége. Várd meg, amíg kifújja a feszültséget és várja a feladatot.

happy-horse2Testbeszéd

A legtöbb ember sajnos csak annyit tud, hogy ha a ló hátracsapja a füleit, akkor jó lesz vigyázni, mert rúgni vagy harapni fog.

Fontos, hogy ennél jobban megtanuljuk a ló testbeszédét, hogy megfelelően tudjuk értelmezni a különböző jeleket és pozitív kapcsolatot építsünk ki vele.
Az olyan apró jeleket is észre kell vennünk és meg kell tanulnunk értelmezni, mint a ló fejének, nyakának tartása, a fülek vagy a farok mozdulatait és a haladó szinten már a szemek és az orrlyukak állását is.
Az érzelmek kifejezésének negatív és pozitív jeleit is meg kell tanulni felismerni, földről és lóhátról is!

Boldogtalan, elégedetlen, zavart a ló…
A lovak különféle boldogtalanságra utaló jelet használnak, ha félnek, unatkoznak, zavarja őket valami, elveszett a tisztelet a lovas felé vagy kényszerítve érzik magukat egy tudásuknál sokkal bonyolultabb vagy sokkal egyszerűbb feladat végrehajtására.

Ilyen jelek lehetnek:
magas fejtartás, feszült izmok a nyak alsó élén, tágra nyitott szemek, kifejezéstelen tekintet, ráncolt vagy tágra nyitott orrlyuk, összeszorított vagy felhúzott ajkak, feszült állkapocs izmok, fogcsikorgatás, túlságosan habzó száj, kinyújtott nyelv, szűk, feszes vagy hátraszorított fültartás, oldalra tartott fülek, feszes vagy beejtett hát, merev hátsó, leszorított vagy mereven eltartott farok, csapkodó farok, feszes mellkas, felületes légzés vagy légzés visszatartás, gyors kapkodó légzés, erőteljes prüszkölés, képtelen egy helyben maradni, gyors feszes rövid léptek vagy éppen hogy lecövekel, nem akar megmozdulni, elsiet vagy elfordul előled, meg akar rúgni vagy harapni, nem akar hozzád érni és nem akarja, hogy hozzáérj

Boldog, ellazult, együttműködő…
A lovak szeretik azt tenni ami a kedvükre való. Ez nem azt jelenti, hogy ne csináljunk velük semmit majd dicsérjük meg jól őket, hanem azt, hogy ha szeretnénk valami feladatot végrehajtani, akkor érjük el, hogy az kedvükre való legyen, de értsük meg először azt is, hogy ők mit szeretnének.

Jól érzi magát az a ló, amelyik ezeket a jeleket mutatja:

Csípő vonalában tartott leengedett fej, kinyújtott nyak, ellazult alsó nyakél, finoman pislogó szemekkel tekint rád, nyugodt a szája, puhák és előre figyelnek a fülei, finoman mozgatja a füleit, ellazult, ringó hátsó, ellazított farok.

Mit tegyek, ha látom, hogy a lovam testbeszéde hirtelen pozitívról negatívra vált?

Az első, hogy ne pánikolj!

Ha a lovad a pánikot látja rajtad, akkor csak még rosszabb helyzetbe kerülsz, mint vezetője és egy sor újabb reakciót váltasz ki belőle. Az ösztönös jobb agyféltekés lovak csak még jobban aggódni fognak és eltávolodnak tőled, a bal agyféltekés gondolkodó lovak pedig kihasználhatják a helyzetet hogy fölébed kerekedjenek.
Tehát ne pánikolj, ne aggódj és ne sajnáld őt, egyszerűen változtass azon, amit éppen csinálsz. A lovak nem olyanok, mint az emberek, a jelenben élnek és villámgyorsan lereagálják pozitívan vagy éppen negatívan az őt ért hatásokat.

Annak ellenére, hogy az elsődleges reakcióik olyanok mint az embereké (félelem, frusztráció, düh) ők nem lesznek maguktól idegesek és nem éreznek sajnálatot mások iránt. Ezek emberi tulajdonságok. Ezek rövid és hosszú távon is ártanak a kapcsolatotoknak és aláássák vezetői tekintélyedet.
Tízből kilencszer, ha a lovat felingerli valami, akkor arra törekszik, hogy szabaduljon a feszültségtől és semmi esetre sem fogja azt érezni, hogy megnyerte a meccset. A ló egy prédaállat, ha veszélyben érzi a biztonságát vagy a rangját, akkor elfut vagy megvédi magát.
Tehát lépj vissza, nyugtasd meg, állítsd helyre a bizalmat az új kezdéshez, így sokkal jobban fog működni a kapcsolatotok.

Megjelent a Lovasélet Magazinban 2013-ban
Linda és Pat Parelli írásai alapján

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.