Az eszközök és tanácsok a felszerelés összeállításához

Kep_1_Term_lokikepzes

Az eszközök és tanácsok a felszerelés összeállításához

A természetes lókiképzéshez használt eszközök sokféle típusúak, se szeri se száma a különféle pálcáknak, köteleknek, kantároknak, kötőfékeknek, bójáknak, ponyváknak és a házilag összefűzött szalagfüggönyöknek.
Egy a közös minden használt eszközben, hogy elősegítik, hogy a lóval jobban és finomabban tudjunk kommunikálni, jobban tudjuk őket mozgatni előre-hátra és oldal irányba is. Sok eszköz a ló érzéketlenítésére szolgál, a lovas ilyenkor segít, hogy lova hozzászokjon a különféle zavaró vagy ijesztő ingerhez, látványhoz.

Kezdőknek alap felszerelésnek elegendő egy pár sokoldalúan használható darab:

  • csomózott kötőfék (pl. Barefoot Be Gentle vagy Juniper)
  • répabot (pl.Ledó fekete vagy narancssárga répabot)
  • 3,7m-es idomító kötél (pl. Barefoot Energy több színben kapható kötelek)
    Esetleg 7m-es idomító kötéllel is ki lehet egészíteni a kezdő felszerelést, ez nagyon praktikus ha csikókkal vagy kevésbé finom lovakkal dolgozunk. Pónikhoz vagy gyermekeknek célszerű lehet a hagyományos répabot helyett a rövidebb-könnyebb kivitelűt használni, ennek a súlyát könnyebb hosszabban megtartani kinyújtott karral.

Haladóknak a különböző finomabb kivitelű pálcákat, csapós kontaktpálcákat ajánljuk. A különböző típusú pálcák különböző hosszúságúak, általánosságban véve praktikus nagytermetű lóhoz hosszabbat, míg kisebb termetű lóhoz rövidebbet választani.
Kezdő szinten a merev répabottal akár el is lehet tolni a lovat, nagyobb nyomást lehet rá helyezni. A haladó szinten, amikor a ló már ismeri a feladatokat és érintésre, vagy rámutatásra is dolgozik, akkor egyszerűbb a könnyebb kivitelű kontakt pálcákat választani a súlyuk miatt. A kontakt pálcák és a könnyített kivitelű rövidített répabot lovagláshoz is alkalmasak.

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.