Alkalmas-e a Barefoot fiatal lovakra?

Kep_1_Alkalmas

A válasz IGEN!

Mivel a Barefoot nyereg kidolgozása teljesen flexibilis, akkor is illeszkedik a ló hátára, ha a ló erősen megváltozik.

Egy ló a belovaglása folyamán pont egy ilyen nagy változáson megy át. Izomzata fejlődik, izomtömege megnő, a zsírpárnák eltűnnek. Ezért egy hagyományosmerev vázas nyereg sokszor már nem illik a lóra akkor sem, ha előtte az illeszkedése pontos volt.

A rugalmas Barefoot nyereg ellenben követi a ló fejlődését. A lovak kezdettől jól érzik magukat a könnyű Barefoot nyereg alatt, mivel nem szűkíti, korlátozza mozgásukat.

„A nyereghely kifejlődése” teória

Sajnos széles körben elterjedt a tévhit, hogy a nyereghely kifejlődése egy remontánánál azt jelenti, hogy a mar két oldalán mélyedések keletkeznek, és a nyereg’megrajzolja’ a ló hátát. Ezt a jelenséget egyes körökben sajnos még mindig a nyereghely megformálódásának nevezik, azonban itt valójában egy káros folyamatról, izomatrópiáról /izom sorvadásról/ van szó. Ilyenkor az izomzatnak nincs elegendő helye a szűkké vált nyereg alatt, hogy kifejlődjön, nem leszmegfelelő a vérellátása, kemény lesz és veszít tömegéből.

Ilyen izomsorvadást újra felépíteni hosszú ideig tart, és nehéz munka, ha egyáltalán lehetséges.

Kérjük, ne hagyja, hogy előforduljon ez az eset!

A Barefoot nyereg nem hat beszűkítően. A mar oldalán mélyedés és ‘megformálódás’ nem jelentkezhet! Ellenben fejlődik az izomzat… Ez lehetővé teszi lovának, hogy az ön súlyát hordozza, saját magát stabilizálja, a lovaglás lovassal a hátán kellemes élmény legyen.

No comments
Share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.