A Barefoot nyeregrendszer leírása

Kep_1_Nyeregrendszer

A Barefoot nyeregrendszer leírása

Barefoot fiziológiás nyeregrendszer ismertetője

Hátaslovaink hátát életük folyamán elképesztően sok terhelő hatás éri. Már az is elég, ha csak élettani szempontból gondolunk a ló hátára, ugyanis a ló háta alapvetően nem arra való hogy lovasa és a nyereg súlyát hordozza.

Csak korrekt kiképzés után, jól illeszkedő nyereggel a hátán tanulja meg a ló, hogy lovas alatt a hátát felengedje és hátsó lábaival maga alá lépjen. A fiatal lónak a kiképzés során fejlődik ki az izomzata annyira, hogy gerincoszlopát megfelelően stabilizálja és az idő előrehaladtával a remontából igazi hátasló lesz.

A mar és a 15-16-ik hátcsigolya között a leginkább hordozóképes a ló gerincoszlopa, itt tudja legjobban a nyereg és lovasa testsúlyát hordozni és kiegyensúlyozni.

Kep_1_Nyeregrendszer

A ló kényelme és egészséges háta fontos szempont…

A Barefoot nyereg anatómiailag követi a ló hátának felső vonalát és minden irányban flexibilis, merev váz nélkül készült! Ebből adódóan ideálisan illeszkedik a ló hátához, szabad mozgást biztosít a vállnak, lehetővé teszi a vállból kiinduló lendületes mozgást, ezzel együtt azt, hogy a ló szabadon ellazítsa, feladja hátát.

A Barefoot nyereg a gerincoszlopnak és a martájéknak állandó szabadságot biztosít. Rugalmasságának köszönhetően a váll érzékeny területét és a hát hátsó részét nem nyomja.

A Barefoot nyereg megkönnyíti a lónak a lovas testsúlyának kiegyensúlyozását, hiszen a lovast a ló súlypontja fölé, a nyergeléshez optimális mar és 15.-16. hátcsigolya közötti területre ülteti.

A Barefoot nyeregrendszer a lovak 99%-nak hátára illeszkedik rugalmas szerkezetének, cserélhető első kápájának és a betétezhető alátéteinek köszönhetően.

A lovast a Barefoot nyereg jól ülteti, mélyen és stabilan. Igazi lóhoz közeli élményt ad, a ló hátával közeli kapcsolatot tesz lehetővé.

Az ülőfelület kialakítása nagyon kényelmessé teszi a nyerget, még hosszabb lovaglásokkor is.

A kényelmet még fokozza az, hogy a Barefoot nyereg alatt a ló el tudja lazítani hátát, így lovasát elengedetten, lendületesen, ’lengő’ háttal tudja hordozni. Ez fantasztikusan jó élményt ad lónak és lovasnak egyaránt.

Kinek való a Barefoot nyereg?

 • Minden lovasnak, aki törődik lova hátának egészségével és kedveli a lóbarát lószerszámokat.
 • Haladó lovasoknak segít a finomabb lovaglási stílus kialakításában, mivel mélyen ültet, és a ló hátával közeli kapcsolatot tesz lehetővé.
 • Ideális a kezdő lovasoknak, vagy lovasterápián résztvevőknek is.
 • A lovak 99%-nak hátára illeszkedik, ezért ideális lovasiskolai használatra is.
 • Enyhíti a hátpanaszokat, hiszen a ló mozgását puhán és rugalmasan viszi át.

Milyen lóra való a Barefoot nyereg?

A Barefoot nyereg flexibilisségének köszönhetően:

 • illeszkedik a legkülönbözőbb tréning és kondicionális állapotban lévő lovak hátára.
 • fiatal lovak munkába vonásakor azok gyors izomfejlődését megfelelően leköveti, nem lesz szüksége rá, hogy nyerget cseréljen, mert ’kinőtte’ lova.
 • remekül használható a nem átlagos testfelépítésű, problémás nyeregtájékú lovakra:

Például:

 • ponty hát
 • izomszegény, magas, kiálló mar
 • érzékeny nyereg és hevedertájék
 • túlnőtt far
 • életkorból adódó elváltozásokkal bíró lovaknak is megfelelő, legyen az megsüllyedt, előremélyedt hát vagy az öregség miatt csökkent izomtömegű, csontos vállú és marú félig nyugdíjas ló.

Elfelejtheti a rendszeres újratömetést vagy új nyergek utáni hajszát, próbálgatást!

A Barefoot nyeregek merev váz helyett VPS rendszerrel készültek. A VPS rövidítés jelentése „Vertebrae Protecting System” azaz egy gerincvédő rendszerről van szó.

A nyereg a lova hátának változásától függetlenül, mozgásától függetlenül mindig jól illeszkedik. Minden benne használt anyag hajlékony és rugalmas, mélyen ültet, lóhoz közeli élményt biztosít, így lehetővé teszi a finomabb segítségekkel való kommunikációt ló és lovas között.

Részletes információt a VPS rendszer menüpont alatt talál.

A speciálisan kialakított Barefoot nyeregalátétek teszik teljessé a Barefoot nyeregrendszert. Anatómiailag formált alátétek természetes anyagokból, valódi bárányszőrrel , speciális nyomáselnyelő Sympanova, PU hab, speciális gumi kivehető, cserélhető, betétekkel.

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.