8. Ügetés

8.rész
Az ügetés
kezdokep
A kezdő lovasoknak az egyik első felismerése, hogy a könnyű ügetést nem azért hívják könnyű ügetésnek, mert a lovasnak könnyű. Ez bizony első nekifutásra csak a lónak az (vagy még neki sem, ha a lovasnak nem adatott meg egy adag ritmusérzék). De ennek ellenére én csak bíztatni tudok mindenkit, ha már elsajátította a helyes technikát, akkor bizony a lovasnak sem lesz túlságosan fárasztó a könnyűügetés! Az ügetés bármely típusánál, legyen az tanügetés, vagy könnyűügetés , a gyakorlott lovas együtt mozogva a lóval, felhasználja annak lendületét, nemcsak a saját izomerejével dolgozik ebben a kétütemű jármódban.

Hogyan kell helyesen az ügetést lovagolni?
Elmondani könnyű, de meglovagolni annál nehezebb az ügetést. Háromféleképpen lovagolhatjuk a lónak az ügetés jármódját: könnyített ülésben, könnyűügetésben fel-le ülve és az ügetőmozgást teljesen kiülve, azaz tanügetésben.
A könnyített ülés a ló hátának tehermentesítésére szolgál, a lovas ülepe nem érintkezik a nyereggel, de a lehető legközelebb van hozzá. Nem kell teljesen felállni a nyeregben, mert úgy súlypontunk is sokkal távolabb kerül a lóétól, bizonytalanabb lesz az ülésünk. A könnyített ülést általában akkor használjuk, ha csikót kezdünk belovagolni, vagy terepen egyenletlen úton ügetünk és szeretnénk lovunknak megkönnyíteni a haladást.
A kezdő lovasokat is könnyített üléssel készítik fel a későbbi munkára, így egyszerűbb hozzászokniuk a ló ügetőmozgásához. Ha a kezdő lovas megfelelő ritmusban kombinálja a kikönnyített ülést az
alapüléssel, akkor már majdnem el is jutott a könnyűügetésig. A könnyűügetést a 19.századi Angliában feljlesztették ki, amikor a postakocsik elé fogott lovak közül az elsőn még lovagoltak is, hogy egyaránt megkönnyítsék a ló és lovas munkáját. Innen jutott el a vadászlovagláson résztvevőkhöz ez a fajta lovaglástechnika, majd onnan elterjedt egész Európa szerte. A modern lovasok is remekül tudják felhasználni az előnyeit például a lóval való munka elengedtető szakaszában, fiatal lovak képzésekor, vagy éppen hosszú terepszakaszokon. Míg terepen teljesen mindegy, hogy melyik lábra ügetünk, csak az a fontos, hogy rendszeresen váltsuk azt, addig a lovardában határozott szabálya van ennek. Pályán való könnyűügetéskor mindig akkor ülünk le, amikor a ló belső hátsó lába talajt fog. Ezt úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, ha még nem érezzük hogy a ló melyik hátsó lábával lép, hogy az első lábait figyeljük, miközben észben tartjuk, hogy az ügetés kétütemű jármód, az átlós lábpárok mozdulnak egyszerre. Tehát: könnyűügetésben a lovas leül, ha a belső első láb lép és feláll, ha a külső első láb lép. A felsőtest maradjon egyenes, a tekintet előre irányul. Nagyon fotos, hogy a lovas ízületei rugalmasan kövessék a ló mozgáást, figyeljünk oda bokánkra, térdünkre és könyökünkre is! Az ügetőmozgás kiülését idomítóülésnek is hívhatjuk, az a lényeg, hogy a lovas ülve marad a nyeregben és követi csípőjével a ló mozgását. Ez a lovastól a látszólagos passzivitása ellenére komoly mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket követel, nagy gyakorlat szükséges ahhoz, hogy például megfelelően kiüljük egy nagymozgású ló nyújtott ügetését.

IMG_0398 IMG_0399 IMG_0400 IMG_0401


Problémák és megoldások
Sokszor a kezdő lovasolnak nehezükre esik a megfelelő ritmust megtalálni ügetésben. Ez gyakorlással orvosolható, illetve a lovasoktató is sokat segíthet, amikor eleinte diktálja a lovasnak helyes ritmusban, hogy „fel-le-fel-le”. Ha a lovasnak mégis nehézségei vannak a ritmus megtalálásával, akkor Klaus Balkenhol egy pofonegyszerű megoldást ajánl: a lovas üljön át egy határozottabb ügetőmozgású lóra! (Oktatólónak sokszor a puha léptű, kényelmes lovakat alkalmazzák, ezeknek kevésbé kifejezett az ügetőmozgása.)
Tipikus probléma az ütemenként himbálódzó lábszár. Ebben az esetben segíthet egy rövidebbre csatolt kengyelszíj, hogy a láb nagyobb támasztékot találjon benne. Az idő és a lovas képzettségének előrehaladtával természetesen ezeket fokozatosan visszaengedjük. A kengyelszíj hosszának a beállítása nagyon fontos. Figyeljünk oda rá, hogy ezt a ló testalkata is befolyásolja, tehát egy lovasnak nem minden lovon felel meg ugyanaz a kengyelszíj hossz. A dongásabb lovakon hosszabb, míg a keskenyebb, szűkebb mellkasú lovakon rövidebb kengyelszíjra lesz szüksége.

Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
„ügetés indulj” Egyszerű vezényszó, de összetett mozdulatsort igényel. A lovas a négyütemű lépésből elindítja a lovat a kétütemű ügetésbe, úgy hogy mindkét oldalon csizmasegítséget ad és enged a szárakon (de csak annyit, hogy a kapcsolat fennmaradjon a ló szájával).
„könnyűügetés” Bemelegítéskor és lelovagláskor lovagoljuk leggyakrabban, a lovas minden második ügetőlépésre kiemelkedik a nyeregből, kikönnyíti a ló hátát.
„tanügetés” A lovas ülve marad a nyeregben, has és derékizmai segítségével rugalmasan követi a ló mozgását.

hamisan ügetsz” A lovas rossz időzítéssel áll fel és ül le a nyeregben. Helyesen akkor üget, ha akkor áll fel, amikor a külső első láb lép (a ló válla előre lendül).

nyújtott ügetés” A ló maximális lendületét és tolóerejét kell kihozni. Nagyobb a tértnyerés, a hátsó paták jóval az elsők nyoma előtt érnek földet.
Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:
– A szép és kifejező középügetéshez aktiválja a ló toló és hordozóerejét is, nem lehet azt egyszerűen a tempó gyorsításával elérni.
– Egy rövid kétoldali csizmasegítség aktiválja a hátsó lábakat és előkészíti az ügetőlépések nyújtását.
– Az ügetés fokozása előtt fontos, hogy félfelvétellel készítse fel a lovat, tegye figyelmesebbé.
– A túlzott csizmahasználat kedvetlenné teszi a lovat és az összbenyomást is rontja.
– A csizma mindig impulzusszerű segítséget ad, ne tartsa folyamatos nyomás alatt a ló oldalát!

– A nyújtott ügetésnél a lendület, a tolóerő és a tértnyerés játszik nagy szerepet, de ezt a ló természetes, veleszületett képességeihez kell igazítani, semmi esetre sem szabad túlerőltetni a lovat.
– A középügetés jó lazító gyakorlat lehet egy-egy nehezebb feladat után.


Kipróbáltuk Klaus Blakenhol módszereit-nekünk bevált
írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013-as lapszámaiban
Fotó: Harcsa Boglárka
szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.