5. Félfelvétel

5.rész
kezdokep 5
Félfelvétel
Előfordulhat, hogy a kezdő lovas azt gondolja, hogy a félfelvétel a díjlovasok ragályos betegsége vagy egy olyan apróság, ami nélkül igazán ki lehet bírni.…és igaza is van, ha csak annyi a célja, hogy a ló hátán valahogy zötykölődve megkapaszkodjon…
Az önmagát tudatosan képző lovasnak ellenben a félfelvétel egy nélkülözhetetlen feladat, amit milliószor ismétel és tökéletesít, hogy a lovával minél jobban és érthetőbben tudjon kommunikálni. A félfelvétel funkcióját tekintve a ló figyelmesebbé tételére, állapotba hozására szolgál. Gyakorlatilag nemcsak a szárakon leadott felvevő segítségből áll, hanem egy derék-testsúly-csizma és szársegítségekből álló finom kombináció.
A félfelvételt mindig a lendületet megtartó vagy előrehajtó derék,testsúly és csizmasegítség vezeti be, majd a szársegítségek felfogják ezt a többlet energiát, így koncentrálva a ló figyelmét és erejét az ezután következő feladatra.

Hogyan kell helyes félfelvételt lovagolni?
Megkülönböztetünk fél és teljes felvételt. Míg a félfelvétel felkészíti a lovat a következő feladatra addig a teljes felvételnek mindig egy megállás a végeredménye.
Az elnevezés ellenére itt nem a szárakon leadott segítség intenzitása a lényeg. A félfelvétel lovaglásánál egy jó lovas sohasem húzza durván a szárakat, hanem egyszerűen zárja az öklét vagy mozdítja a csuklóját.
A félfelvétellel vagy egy új feladatra készítjük fel a lovat, figyelmesebbé, koncentráltabbá tesszük vagy befolyással akarunk lenni a lendületére, tempójára, mozgásának több kifejező erőt akarunk adni.
Lovagolhatunk egyoldali és kétoldali félfelvételt. A kéz finom zárása és engedése figyelmesebbé teszi a lovat, ha a lovas jobb oldala aktív, akkor a ló erősebben koncentrál a jobb oldalára, ha csak a bal oldal aktív, akkor a ló is a bal oldalára összpontposítja figyelmét. Félfelvétel segítségével akár fordulatokat is lovagolhatunk, meg is hajlíthatjuk a lovat, de itt természetesen nemcsak a szársegítségekre, hanem a csizmasegítségekre is szükség van. Ahhoz, hogy a ló tisztán és jól megértse a lovas jeladásait egy nagyon finoman összehangolt segítség kombinációra van szükség.
A kétoldali félfelvételt először a testsúly, derék és csizmasegítségek adásával kell lovagolni, ezután következik a szárakon a finom felvétel és engedés. Ezt a kombinációt addig kell ismételni, amíg a ló a kívánt reakciót nem mutatja, azaz amíg a segítség át nem megy rajta. Ez lehet akár egy jármódon belüli iram (tempó) lassítás vagy egy magasabb jármódról való
felvétel alacsonyabb jármódba (például vágta- ügetés vagy ügetés-lépés átmenet). Hosszabb lépéseket is el lehet érni félfelvétel alkalmazásával, úgy, hogy a csizma és deréksegítség jobban megtámogatja a lovat.

IMG_0407


IMG_0405Hogyan lehet a három segítséget egyszerre alkalmazni anélkül, hogy azok ne zavarják össze a lovat és ne legyenek egymással ellentétesek? Nagyon egyszerű, Klaus Balkenhol javaslata szerint fordítsunk arra nagy hangsúlyt (gyakoroljuk szorgalmasan) hogy a különböző segítségek jel intenzitása egymáshoz legyen hangolva és mindig váltakozva adjuk a hajtó és a felvevő segítségeket, sohasem egyszerre.
Egyszerűbben fogalmazva ha a lovas egyszerre hajt előre csizmával és közben erősen húzza a ló száját, akkor nagyon könnyen előfordulhat hogy fejjel a homokban landolva fejezi be a lovaglóórát vagy legalábbis egy tejesen tanácstalanul totyorgó lóval.
Tehát, komolyra fordítva a szót a testsúly és a deréksegítség mindig előre hajt vagy fenntartja a lendületet, a szárakon a félvelvétel pedig mindig finom felvevő segítségként funkcionál. Először testsúly és csizmasegítség, majd felvétel a szárakon, a kéz finom zárásával felfogjuk a hátulról jövő lendületet. A ló úgy reagál, hogy a hátsó lábaival jobban maga alá lép, az ízületeit jobban meghajlítja, a fara lesüllyed. A mozgását kívülről figyelve az látjuk hogy nagyobb dinamizmussal, lendületesebben, jobban hordozza magát. Ahhoz hogy ezt a mozgásfolyamatot fenntartsuk, váltakozva kell adni a hajtó és a felvevő segítségeket: először a hajtó segítsékekkel létrehozzuk a hátulról jövő lendületet, utána ezt a szárak felvevő segítségével finoman felfogjuk, majd újra előre hajtunk és így tovább.
A félfelvétel egy új feladatra is felkészítheti a lovat, ilyenkor a derék és csizmasegítségeket visszafogottan kell adagolnunk, és ezután a szárakat egy kicsit megtartva később kell utánaengedni. Ezzel a kombinációval felhívjuk a ló figyelmét, megfelelő alapot adva a soronkövetkező erősebb előrehajtást igénylő feladatra.

Problémák és megoldások
A félfelvétel alkalmazásakor a leggyakoribb probléma a túl erős szársegítség, a hiányos utánaengedés, az izolált szársegítség és a rossz időzítés. A szársegítségeket finoman kell adni, hogy ne okozzunk fájdalmat és ne érzéketlenítsük el durva segítségekkel a ló száját.
Klaus Balkenhol egyszerű gyakorlatot javasol a szársegítség finom felvételének gyakorlásához: fogjunk kezünkbe egy nagy szivacsot, nyomjuk össze, majd engedjük hogy ismét felvegye eredeti formáját. Ezt a kétfázisú mozdulatot begyakorolva és megértve már a lovon ülve is könnyen tudjuk alkalmazni félfelvételkor, finoman felveszünk a szárakon, majd engedünk. A félfelvétel megfelelő alkalmazásához nagy gyakorlat szükséges, nemcsak a kivitelezés mozgáskoordinációját kell a lovasnak precízen megtanulnia, hanem észre kell vennie azt is, hogy az adott segítség átment-e a lovon, azaz meg kell tanulnia értelmezni a ló reakcióit is.
A finom és pontos segítségadáshoz a lovasnak biztos, mély és zárt ülésre van szüksége. Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk kellően hatással a lóra, valószínűleg a segítségadásaink nem pontosak, ülésünk hibás. Kérjük meg oktatónkat, hogy tartson egy ülésjavító órát!


Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
”állítsd a segítségekre a lovat” hangzik el a lovaglóórán. A hajtó és a megtartó segítségek összjátékára van szükség, a testsúly és a csizmasegítségek hajtanak, a félfelvétel a szárakon megtart. A segítségek nem egyidőben hatnak, váltják egymást és az erősségük is egymáshoz igazodik. Mindez javítja az adott feladat végrehajtását, kifejezőerejét.
”nem ment át a segítség” Figyelmeztet a lovasoktató, ha a lovas segítségei a ló számára nem voltak érthetőek, azaz nem voltak hatásosak. Előfordulhat, hogy az adott segítség nem elég hatékony a ló kiképzési állapotához képest vagy éppen a lovas rossz időzítéssel nem a megfelelő pillanatban adta.
”állítsd meg a kezed” Hangzik a parancs, amikor a lovasnak a szársegítségeket felvevően kell alkalmaznia, fékeznie kell a ló mozgását vagy éppen meg kell állítania.
segítségekkel adjunk keretet a lónak” Hangzik a vezényszó, amikor az a feladat, hogy a lovas a kezével csak a ló természetes lendületét fogja fel, a csizmával csak támogassa, ne hajtsa.


Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:
Jól képzett lovon elég apró segítségeket alkalmazni félfelvételkor, tapasztalatlan lovakon egyértelműbb segítségeket kell adni.
A jelet rögtön szüntessük meg, ahogy a ló reagált rá. Ha nem reagál, akkor impulzusszerűen újra ismételjük meg a jelet, de ne fejtsünk ki folyamatos nyomást.
A kombinált segítségadásoknak a ló számára egyértelműnek kell lennie. Ha ez a lovasnak nehézséget okoz, akkor javasolt, hogy vegyen futószáron ülésjavító órát.
Egy félfelvételnek nem szabad több lendületet felfognia, mint amennyit a ló magától a lovas kezébe tesz, mert azzal kibillentheti a lovat az egyensúlyából.
Lendületesebb lépést érhet el, ha kézzel finomabban adja a felvevő segítséget és a felvétel után az engedésnél megtámogatja csizma és deréksegítséggel.


Kipróbáltuk Klaus Blakenhol módszereit-nekünk bevált
írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013-as lapszámaiban
Fotó: Szakolczai Kinga, Harcsa Boglárka
szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.