4. Deréksegítségek

4.rész

Deréksegítségek
kezdokep
Hát, igen… A deréksegítségek elmagyarázásánál egyes oktatók nagyon kreatívak, a kezdő lovas hogyan-merre-mikor tolja csípőjét, mozduljon így-úgy, gondoljon erre-arra… az ötletek tárháza szinte kifogyhatatlan.
Mi maradjunk inkább annyiban, ha deréksegítségről van szó, akkor a lovasnak annyit kell tennie, hogy kissé előrenyomja ülőcsontjait, megdönti medencéjét, és ezzel a nyergen keresztül segítséget ad a lónak.
A deréksegítség gyakorlati haszna, hogy hatással lehetünk a ló sebességére, előre hajthatjuk, azaz aktívabbá tehetjük a hátsó lábát, vagy éppen lassíthatjuk, lerövidíthetjük lépteit a derék visszatartó segítségével, vagy ezzel akár meg is állíthatjuk.
Mindezek mellett fontos hangsúlyozni, hogy annak ellenére, hogy sorozatunkban egy-egy cikk a segítségadások főbb típusairól külön-külön foglalkozik, a lovaglás mindig a segítségek összhatásáról, összjátékáról szól!
A segítségek együttes alkalmazásához egyenként alaposan meg kell értenünk, ismernünk azokat; tehát következzen a deréksegítség.

Hogyan kell helyes deréksegítségeket adni?
Korrekten alkalmazott deréksegítséggel befolyással lehetünk a ló lendületére, az egész mozgásfolyamatára.
Az a helyesen adott deréksegítség, amikor a lovas a hasizmai megfeszítésével enyhén előre tolja az ülőcsontjait, hátradönti medencéjét-ezzel együtt a hátizomzat alsó szakasza automatikusan megnyúlik- de a felsőteste nyugodt marad.
A deréksegítséget impulzusszerűen kell alkalmazni, nem folyamatosan. Ügyelni kell arra is, hogy ezek a derékmozdulatok ne legyenek túlzóak!Üljünk függőleges felsőtesttel, középen a nyeregben, és ne csússzunk el oldalra. A deréksegítségeknek nem szabad megzavarniuk a lovat a saját egyensúlya megtartásában! Adjunk több kisebb jelet egymás után. Nem jó módszer magára hagyni a lovat -utazni passzívan a ’tetején’- és aztán egy hatalmas nagy deréksegítséggel behozni a ’lemaradást’, kibillentve magunkat és sporttársunkat is az egyensúlyából.
A korrekt deréksegítség adása persze álló és lépésben haladó lónál szinte gyerekjátéknak tűnik, de ügetés és vágta jármódokban már nem olyan egyszerű feladat. Ezekben a magasabb jármódokban a lovas úgy tud egyensúlyban maradni (és ezáltal kevésbé zavarni a lovat) hogy ellazítja ülepét és felső teste nyugodt marad, nem hintázik előre hátra. Ehhez már gyakorlat szükséges. Amikor kiüljük az ügetést és a vágtát, a hasizmok és a hátizmok felváltva megfeszülnek és ellazulnak. A deréksegítség is hasonló elven alapul. A derék meghúzásánál is megfeszítjük hasizmunkat, előretoljuk ülőcsontunkat, kissé hátradöntjük medencénket. Ha eközben az ülep laza marad, a felsőtest pedig szép egyenes, akkor a ló a kívánt módon fog reagálni. Ha a ló rosszkedvűen felcsapja a fejét, beejti hátát vagy megfeszül, akkor valami nem sikerült rendesen…Tovább kell gyakorolni.
Klaus Balkenhol szerint „deréksegítség nélkül a ló és lovasa közötti kommunikáció nem működik rendesen”.
Ha a deréksegítséget kis impulzusonként a jármód ütemében alkalmazzuk utánengedő szársegítséggel és hajtó csizmasegítséggel együtt, akkor aktivizáljuk a ló hátsó lábait, erőteljesebben maga alá lép, meghosszabbítja lépteit. Ugyanez a kombináció utánaengedő szársegítség nélkül azt eredményezi, hogy a lendület felfelé irányul, a ló feligazodik, feljebb emeli nyakát, rövidebbeket és magasabbakat lép, nagyszerű látványt nyújtva.
Ha a lovas a deréksegítséget lassan és kitartóan alkalmazza, a ló mozgását nem követve, akkor lelassíthatja a lovat, egész a megállásig.

A deréksegítségekkel nagyon közeli kapcsolatban van a testsúlysegítségek alkalmazása. Testsúlysegítséget alkalmazunk például a vágtába ugratásnál vagy az irányváltásoknál. Bővebben a fordulatok lovaglásakor fogunk ezzel a típusú segítséggel foglalkozni.

Normál ülés

Normál ülés

Meghúzott derék

Meghúzott derék-deréksegítségProblémák és megoldások
Gyakori probléma, hogy a lovas összeszorítja a farizomzatát ahelyett, hogy a hasizmait használná a deréksegítségek adására. Emiatt a lovas ülepe elemelkedik a nyeregtől, elveszti a ló hátával a kapcsolatot. Gyakran ez párosul azzal, hogy erőteljesebben a kengyelbe lép, esetleg kifelé fordul a lábfeje és így az egész ülése bizonytalanná, instabillá válik.
Klaus Balkenhol egy nagyon egyszerű gyakorlatot javasol a kezdő lovasoknak ahhoz, hogy megérezzék, hogyan kell a hatásos deréksegítséget adni: üljünk egy támla nélküli kisszékre, hátunk maradjon függőleges, talpaink maradjanak a talajon. Próbáljuk meg az első két lábára állítani a kisszéket úgy, hogy csak a derekunkat és a hasizmainkat használjuk!

Gyakori probléma a homorú derék és a ’púpos’ domború hát, előreejtett vállakkal. Mindkét esetben sokat segít, ha lovaglás előtt egy-két lazító gyakorlatot végzünk, a derék és a váll tájékára koncentrálva, és természetesen nyeregbe szállva ellenőrizzük magunkat, hogy laza izomzattal egyenesen ülünk-e.

Homorú derék

Homorú derék

Púpos hát

Púpos hát

A homorú derék vagy a púpos hát nem teszi lehetővé a hatásos deréksegítségek adását, mivel a lovas ülepével nem terheli egyenletesen a ló hátát, előbbi esetben túlságosan elől, a szeméremcsontját terheli, utóbbi esetben túl hátul, szinte csak a két ülőcsontját terheli.
Megoldás: A lovas üljön egyenesen, terhelje egyenesen ülepét, próbálja minél jobban megtartani egyensúlyát, hogy ezáltal a lovat is minél kevésbé zavarja az egyensúlyozásban.Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
”döntsd előre a medencédet/ne dőlj hátra” Munkaügetésben vagy munkavágtában a lovas előrecsúszik a nyeregben, medencéjének és felsőtestének hátradöntésével próbál egyensúlyozni.
Üljünk függőlegesen a nyereg legmélyebb pontján, a deréksegítségeket a felsőtest mozgatása (hintáztatása) nélkül a has és hátizmaink segítségével adjuk.
”ülj egyenesebben, húzd ki magad” A lovas helytelenül megfeszíti a derekát, előreejti vállait, mellkasa beszűkül. A megoldás: üljünk függőlegesen és lazítsuk el derekunkat, vállainkat nyissuk meg, , kövessük a ló mozgásának ritmusát.
”lazítsd el a derekadat” Így hangzik a vezényszó, amikor a lovas feszesen ülve zötykölődik tanügetés vagy munkavágta közben. Kövessük ülésünkkel a ló mozgását, üljünk mélyen a nyeregben, hasizmainkkal tartsuk magunkat.
”ne homoríts” Gyakran a lovas rosszul értelmezi a ’húzd ki magad’ vagy a ’húzd magad alá a fenekedet’ vezényszót, és ugyan a felső testét függőleges helyzetbe hozza, de a derekát megfeszíti, homorítani kezd.
Megfeszített derékkal nem lehet segítséget adni a lónak, csak az segít, ha ellazítjuk derékizomzatunkat és a hát alsó szakaszát is megpróbáljuk korrekt függőleges pozícióba hozni, és ebből indítani a deréksegítséget.


Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:

 

Ha a ló nem reagál a deréksegítségre, annak sokszor az az oka, hogy a lovas túl előre csúszik a nyeregben és hátradönti felsőtestét. Üljön a nyereg legmélyebb pontjára és felsőteste legyen függőleges segítségadás közben is.

A hajtó segítségek a lovas izomzatának megfeszítéséből és ellazításából álljanak, a ló mozgásának a ritmusában .

A far és a láb izomzatát ne feszítse meg a deréksegítségek alkalmazása közben, így a ló el tudja lazítani hátizmait (feladja a hátát).

A deréksegítségeket impulzusszerűen alkalmazza. A folyamatos deréksegítség eltompítja a lovat, nem fog reagálni rá.

Ne koncentráljon túlságosan a deréksegítségekre, mert ettől is feszes lehet az izomzata, próbálja inkább először megérezni a ló mozgásának ritmusát, és megfigyelni reakcióit.


Kipróbáltuk Klaus Balkenhol módszereit- nekünk bevált

írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán,a sorozat megjelent a Lovasélt magazin 2012-2013-as lapszámaiban
fotó: Balázs Lilla, Harcsa Boglárka
szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.