3. Csizmasegítségek

3.rész

Csizmasegítségek
kezdokep
Amikor csizmasegítségekről beszélünk, természetesen nem arról van szó, hogy ki mekkorát tud rúgni a ló oldalába, mint amikor Iksz és Ipszilon bácsi beszélget, hogy „Hja kérem, amikor mi harminc évvel ezelőtt a szenet szállítottuk a lovaskocsival, akkor nem volt ám ilyen finomkodás!”
Manapság a képzett lovasok pedig éppen arra törekszenek, hogy minél finomabb, de annál jobban időzített és hatásos csizma, azaz lábszár segítséggel lovagolják lovaikat.
A lovaknál a csizmasegítségekre való reagálás nem veleszületett tudás, tanítani, képezni kell őket, hogy egy adott csizmasegítségre hogyan reagáljanak, ezek úgynevezett tanult mozgásreflexek.
A belovaglásakor minden ló előbb vagy utóbb megérti, hogy a lovas lábszárának nyomására előre mozdítsa a lábait, hiszen ha jól reagál, akkor rögtön jön a jutalom, a nyomás megszűnik az oldalán, ha nem reagál, azaz nem lép el, akkor pedig a lovas fokozza a nyomást az oldalán mindaddig, amíg a kívánt reakciót el nem éri. A ló képzése során a tanulási folyamatban nagy szerepe van az effajta pozitív megerősítésnek, tehát minden lovas törekedjen tudatosan arra, hogy ha lova jól teljesíti az adott feladatot, akkor azt jutalmazza.
Jutalmazás alatt nem a jutalomfalatokat és a munka utáni plusz takarmányt kell érteni, hanem egyszerűen a lovas segítségadására kívánt reakciót mutató ló azonnali pozitív megerősítését, azaz a segítség megszűntetését. Arra kell törekedni, hogy a ló kellemesen érezze magát, amikor jól teljesít!
A gyakorlás, gimnasztikázás során el kell jutni addig, hogy a ló már egészen finom csizmasegítségekre is reagáljon, a lovasnak ne kelljen izomerejét nagyon igénybe vennie egy-egy segítségadásnál. A lovas azt az érzést keresse, ahogy a segítség ’átmegy’ a lovon, például előre hajtó segítség hatására a ló lendületesebben lép a hátsó lábaival, vagy egy oldalra hajtó segítségnél egészen finoman meghajlik a lovas lábszára körül, lábaival oldalra ellép.

Hogyan kell helyes csizmasegítségeket adni?
Klaus Balkenhol-mint a legtöbb lovas szakember, a csizmasegítségeket három típusra osztja, de fontos ezeken belül is megkülönböztetni az aktív és a passzív segítségadásokat.

SONY DSC

Előre hajtó csizmasegítség

1)Az első és legfontosabb az előrehajtó segítség. Gyakorlatilag ez minden munka alapja.
A lovas lábszára egy tenyérnyivel a heveder mögött fekszik.
Lépésben a csizmasegítségeket nem egyszerre a két oldalon, hanem váltakozva az egyik majd a másik oldalon adjuk, felhasználva azt, hogy ló oldala lépésben enyhén kileng oldalra. Ez egy nagyon enyhe oldalirányú mozgás – legerőteljesebben vemhes kancáknál figyelhető meg- úgy a legkönnyebb megérezni, ha egy segítő vezeti a lovat és csukott szemmel lábunkat leeresztve csak a ló oldalára koncentrálunk.
Ez egy passzív segítségadás, nem kell állandóan minden lépésnél aktívan a csizmánkkal előrehajtani a lovat, egyszerűen hagyjuk, hogy a lábszárunkhoz nyomódjon a ló oldalra mozduló bordaíve.
Ügetésben és vágtában nem mozdul oldalra a ló oldala, ilyenkor a két oldalon egyszerre kell aktív előrehajtó csizmasegítséget adni.

Előre-oldalra hajtó csizmasegítség

Előre-oldalra hajtó csizmasegítség

2)Előre-oldalra hajtó csizmasegítség.
Egyoldali aktív segítség, a lovas lábszára a heveder mögött 1-2 tenyérnyire van. „A hevedertől való távolság függ a nyereg típusától, a lovas lábának hosszától és a feladat típusától is, az a lényeg, hogy a lovas ne húzza fel a sarkát.” Az előre-oldalra hajtó csizmasegítség az azonos oldalon lévő hátsó lábat aktivizálja, tehát, ha a jobb csizmánkkal segítséget adunk, a ló a jobb hátsó lábával fog balra-előre ellépni. És fordítva: ha a bal csizmánk aktív, akkor a bal hátsó láb fog jobbra ellépni.
3)Ellentartó csizmasegítség. A csizma szintén 1-2 tenyérnyire a heveder mögött fekszik, de az előre-oldalra ható segítséggel ellentétben passzívan. A funkciója, hogy a ló hátulja ne essen ki. Például egy köríven lovagolva az ellentartó csizmasegítséggel érjük el, hogy a ló meg legyen hajlítva és a hátsó lábak az első lábakat kövessék az íven, ne sodródjon a ló fara kifelé.

És a sarkantyú?
A sarkantyú nem kezdőknek való. „A sarkantyú használatának éppúgy előfeltétele egy kiegyensúlyozott, biztos ülés, mint az érzékenység és a precízió.” Tapasztalt lovasoknál arra szolgál, hogy a csizmasegítségeket kiegészítse és a lóval még finomabb kommunikációt tegyen lehetővé.

Problémák és megoldások
Az előrehajtó vagy előre-oldalra hajtó segítségek csak akkor hatásosak, ha jó időzítéssel adja azt a lovas! Sajnos sok lovasnak nehézsége van vele, hogy megérezze a megfelelő pillanatot. Klaus Balkenhol egy egyszerű gyakorlatot javasol a probléma megoldására: lépjünk ki a kengyelből, nyújtsuk le lábainkat. Lazítsuk el magunkat és koncentráljunk arra, hogy saját medencénk egy-egy oldalra mikor emelkedik és süllyed. Amikor medencénk egyik fele emelkedik, akkor a ló az azon az oldalon lévő hátsó lábát terheli. És fordítva, amikor medencénk egyik oldala lesüllyed, akkor a ló éppen nem terheli a hátsó lábát, és ez a megfelelő pillanat a csizmasegítségre azon az oldalon! Ez érvényes mindhárom jármódra,

SONY DSC

Kifelé fordított lábfej

SONY DSC

Normál, jó tartású lábfej

Nem lehet pontos csizmasegítségeket adni kifelé fordított lábfejjel. A lovas lábfejét tartsa párhuzamosan a ló testével.

Felhúzott sarok

Felhúzott sarok

A felhúzott sarokkal a lovas könnyen kiesik a kengyelből, felhúzza lábszárát, térdét is, feszes lesz az ülése, ez megakadályozza abban, hogy hatásos csizmasegítségeket adjon a lónak. A lovas engedje le a sarkát, térdét, könnyedén támaszkodjon bele a kengyelbe.


Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
„zárd a csizmákat” Így hangzik a vezényszó, amikor csizmasegítséget kell adni a lónak. Ugyanez a parancs többféle feladat során is elhangozhat, pl. amikor a lovat el akarjuk indítani, vagy oldalirányú mozgásoknál, ahol az időzítés kulcsfontosságú, abban az adott pillanatban, amikor hatással lehetünk a lóra, hogy oldalirányban lépjen el.
„vedd el a csizmákat” Ez a vezényszó hangzik el, amikor a lovas görcsösen, lábbal kapaszkodik és állandó nyomást fejt ki a ló oldalára. Az állandó nyomás miatt a ló oldala érzéketlenné válik és nem fog megfelelően reagálni a feladatok végrehajtása során adott csizmasegítségekre. A lovas lába nyugodtan, nyomás nélkül simuljon a ló oldalára „lélegezzen együtt a ló oldalával”.
„hajtsd” A ló túl lassan megy, gyorsabb tempóra kell késztetni. Adjunk a lábszár segítségével (a vádliizomzat megfeszítésével) impulzusszerű nyomást.
„a külső csizma a heveder mögött megtartja” A ló fara az ívek, fordulatok lovaglásakor kifelé tud sodródni.
Ez meg tudjuk akadályozni a külső csizmánk segítségével. Tegyük a külső csizmánkat kb. egy-két tenyérnyivel a heveder mögé, így az lezárja a ló külső oldalát és megakadályozza a sodródást. A külső csizma passzívan fekszik fel, de eközben a belső csizma aktívan hajtja előre a lovat.


Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:

A csizmasegítség hatását egy álló lovon lehet a legjobban begyakorolni. Figyelje meg, hogy melyik oldala süllyed le a ló farának. A ló azon az oldalon lévő hátsó lábát kikönnyíti. Adjon azonos oldalon csizmasegítséget, és figyelje meg, ahogy a ló fara talajjal párhuzamosra emelkedik (így már egyenletesen terheli a hátsó lábait).

Ahhoz, hogy finom, külső szemlélő számára alig látható segítségeket tudjon adni először az ülésén kell dolgoznia!

A csizmasegítségek tulajdonképpen comb és lábszársegítségek. Képzelje el, amint a segítségek a lába teljes hosszán, felülről lefelé hullámozva hatnak.

Magas lovas kisméretű lovon a comb és a térd impulzusszerű nyomásával egészítheti ki a csizmasegítségeket.


Kipróbáltuk Klaus Balkenhol módszereit- nekünk bevált

írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013-as lapszámaiban
fotó: Balázs Lilla, Harcsa Boglárka
szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.