12. A díjlovas négyszögben

12.rész
A díjlovas négyszögben

IMG_1405Végre a díjlovas négyszögben! A legtöbb négyszög és a gyakorlópályák is 40*20méteres nagyságúak. Ezzel a kisnégyszöggel találkozunk versenyen, E, A osztályban. L, M osztályban a kisméretű és a nagynégyszög egyaránt használatos, míg nehéz osztálytól kizárólag a teljes, méretű, 60*20m-es díjlovas nagynégyszöggel találkozunk.

Amikor a versenyző megérkezik a gondosan karbantartott, puha talajú pályára, versenyhelyzetben sokszor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy azt előre otthon eltervezte. Ilyenkor nagyon fontos, hogy maradjunk nyugodtak, nyugtassuk meg lovunkat is és koncentráljunk az előttünk álló feladatra.

A díjlovas négyszög betűjelzései hagyományosan (kisnégyszög) a hosszúfalakon MBF, HEK, a két rövidfalon A és C, a középvonalon GXD. Ahhoz, hogy versenyhelyzetben a sok izgalom közepette is a legjobb teljesítményt hozzuk, a módszeres felkészülés és az alapfeladatok begyakorlása nélkülözhetetlen. A versenyen gyorsan történnek az események, elég csak egy apró figyelmetlenség és becsúszik egy hiba, és a feladat már teljesen rosszul fog sikerülni.
Ügyeljünk rá -mivel lovaink is érzik az izgalmas körülményeket- hogy az idegen környezetben előforduló új dolgokra esetleg fokozottabban reagálnak .

Kezdjünk az otthon begyakorolt legegyszerűbb alapgyakorlatok lovaglásával bemelegítéskor. Egész pálya, félpálya, átlóváltások, félátló… Túl banális? Sokszor az ilyen alapgyakorlatok hanyag meglovaglásából adódnak a legnagyobb pontlevonások!

A ló tornáztatása, egyszerűbb feladatok lovaglása, gyakorlása fogja előkészíteni a nehezebb feladatokat, mint például az ugrásváltásokat vagy az oldaljárásokat.

Ütem, elengedettség, támaszkodás, lendület, egyenesre igazítás, összeszedettség. A kiképzési skála első hat állomása. A fokozatosan nehezedő és egymásra épülő feladatok gyakorlásával juthat el a ló és lovas a kiképzési skála csúcsáig, az átengedőségig.
Például egy olyan egyszerű feladat, mint az átlóváltás kivitelezése is remek alkalom a lovas lóra való hatásának ellenőrzéséhez. Előkészítő gyakorlata lehet akár az iramfokozásoknak, de még az egyszeri és sorozat ugrásváltásnak, valamint a piruettnek is. Az átlóváltást minden jármódban és iramban lovagoljuk, olyan alapvető gimnasztikai feladat, hogy elkíséri a lovast az alacsonyabb osztályoktól egészen a Nagydíjig.

A másik remek alapgyakorlat a félátlóváltásból való ellenvágta meglovaglása. Mely az L osztálytól feladat. Sok ló könnyebben tanulja meg erről a vonalról az ellenvágtát, ami abból adódik, hogy a rövid átlón jobban meg tudják tartani egyensúlyukat, mint például az átváltásban.

IMG_1403
Az a ló-lovas páros, akik ellenvágtát lovagolnak, tudniuk kell korrekt egyszerű ugrásváltásokat is végrehajtani. A feladat megfelelő kivitelezéséhez a lovasnak már előre arra a pontra kell koncentrálnia, ahol az egyszerű ugrásváltást tervezi, például a rövidfal közepére. Röviddel az A vagy C pont előtt lovagoljunk ellenvágtából vágta-lépés átmenetet, majd 3-5 lépésnyi lépésszakasz után ugrassuk vágtába lovunkat a másik lábra. A feladat korrekt végrehajtásához szükséges az átállítás végrehajtása, a csizmák és az ülés pozíciójának megcserélése. Érdemes hangsúlyt fektetni a gyakorlás során annak tudatosítására, hogy mikor melyik is a külső és a belső oldal.

Az egyszerű ugrásváltás nemcsak egy jó előkészítő feladat az egyszeri ugrásváltáshoz (ahol a lépés szakasz már kimarad), hanem jó gimnasztikai feladat lovunknak. Remek lehetőség arra is, hogy a lovas ellenőrizze, hogy saját és lova alapfelkészültsége megfelelő-e, hiszen ennél a feladatnál több különböző típusú segítség harmonikus összjátékára van szükség. Csak úgy lehet korrekten, folyamatosan, megakadás és hiba nélkül meglovagolni ezt a feladatot, ha a lovas megfelelő segítségeket ad jó időzítéssel és a lova megfelelően reagál a jeleire.


Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
”Teljes lovarda” Szól az oktató, ha a pálya teljes nagyságában, a pálya széle melletti első patanyomon kell haladni.
”Átlóváltás” Hangzik el, ha A rövidfal második sarkából átlósan a hosszúfal végére kell érkezni, kézváltással.
”féllovarda” A hosszúfal közepén, X-en keresztül a másik hosszúfalra kell érkezni, kézváltás nélkül kell továbbhaladni.
”Lovagold ki a sarkot is” figyelmeztet az oktató, ha a lovas a sarkot lerövidíti(levágja), ahelyett, hogy korrekten állítva a patanyomon maradva haladna át rajta.
”lovagolj a középvonalon” A rövidf al közepén a pálya hossza mentén egyenesen kell lovagolni a szemben lévő rövidfal közepéig, ugyarra a kézre továbbhaladva.
”középvonal, kézváltással” A rövidfal közepén a pálya hossza mentén egyenesen kell lovagolni a szemben lévő rövidfal közepéig, másik kézen továbbhaladva.
”Félátló váltás” A rövidfal második sarkából átlósan a hosszúfal közepére kell érkezni, kézváltással.


Problémák és megoldások
Díjlovaglásnál nagyon sok probléma a lovas koncentrációjának hiányára vezethető vissza. Sok lovas az egyes vonalakat figyelmetlenségből ferdén lovagolja, a pontoknál túl korán, vagy túl későn fordul. Pl. figyeljünk rá, hogy pontosan az A és C jelzéseknél forduljunk( a középvonal meglovaglásakor) , hiszen egy elrontott fordulóból már csak egy ferde ’egyenest’ lehet összehozni.
Sokan alábecsülik a középvonalon való végiglovaglásnak a jelentőségét, pedig ennél az egyszerű(nek tűnő) feladatnál nagyon sok hibát véthet a dekoncentrált lovas. Jó megoldás lehet, ha a ló képzettségi fokától függően a rövidfal közepe előtt már 3-5 méterrel elkezdünk fordulni és az A vagy C jelzést, mint az ív külső határát vesszük figyelembe. Fontos, hogy tekintetünk mindig a következő pontot figyelje, azt, amerre haladunk.
IMG_1433
Néhány tipp Klaus Balkenhol eszköztárából:

A patanyomfigurák kivitelezése sokszor kívánnivalót hagy maga után.
Minden díjlovas jegyezze meg(érdemes számolni azzal a körülménnyel), hogy korrekten kivitelezett feladatokért a bírók jó pontszámot adnak, míg hanyagul kivitelezett lovaglásra akár pontlevonás is járhat(pontlevonás pályatévesztésért jár, a szarul kivitelezett feladat kevesebb pontot ér).

Az átlóváltásoknál sok lovas túl korán kezdi meg a fordulást lovával. A feladat megkezdése előtt is összpontosítsunk, pontosan ponttól pontig lovagoljunk, ahogy elhagytunk egy (adott) pontot, már a következőre tekintsünk, készüljünk fel rá.

Átló és félátlóváltásoknál figyeljünk arra, hogy az átló mentén a ló egyenesre legyen állítva. A hajlításnál, fordulásnál adott segítségeket pontosan akkor hagyjuk abba, amikor a ló már mind a négy lábával az egyenesen van rajta.

Gyakori probléma átló és félátló váltásnál, hogy a túlsó oldalra nem pontosan érkezik és/vagy nem pontos ívet lovagol a lovas, esetleg a következő sarkon való átlovaglást is elrontja. Ilyenkor hatásos lehet, hogy az átlóról a túloldali ponthoz érve azonnal elkezdjük a belső állítást és hajlítást a belső csizmával, így biztosan helyesen tudjuk átlovagolni a sarkot is.


Kipróbáltuk Klaus Blakenhol módszereit-nekünk bevált
írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013 lapszámaiban
Fotó: Harcsa Boglárka

szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.