10. Vágta

10.rész
Vágta

Ritmikusan dübörgő paták, hintázó mozgás, egy kis sebesség… Amíg a gyerekeknek nagyon könnyű megtanulni és lazának maradni, addig a felnőttek gyakran nehéznek találják. Legtöbbjük attól tart, hogy elveszíti a kontrollt a ló felett. A tapasztalt lovaglótanárok a vágtát egy rutinos iskolalóval tanítják, aminek a ritmusa és egyensúlya jó és a hang utasításokra is reagál. Tulajdonképpen ezt a jármódot könnyebb kiülni, mint az ügetést.(, de nem egy kezdő lovasnak)
A vágta háromütemű jármód, egy lebegőfázissal. Van bal-, jobb- és a nemkívánatos keresztben vágtázás. A vágtához fejlett mozgáskoordinációra van szükség, ezt futószáron lehet megfelelően elsajátítani, ez az önálló munka alapfeltétele. A lovardában a lovasnak már korrekten kell tudnia íveken és sarkokon lovagolni lépésben és ügetésben ahhoz hogy egyedül vágtázhasson.
labak
„A vágta háromütemű jármód, egyidőben három, kettő vagy egy láb érintkezik a talajjal, kifejezett lebegő fázissal a két ugrás között.”


Hogyan kell helyesen vágtát lovagolni?

Miután már elsajátítottuk a vágtamunkát futószáron és lovaglótanár úgy ítélte meg hogy önállóan lovagolhat a kezdő lovas a lovardában, akkor a következőket javasoljuk: Kezdjünk el ügetni könnyített ülésben, laza ülep és lábizomzattal, rugalmasan követve a ló mozgását. Ha minden rendben van vágtába ugrathatjuk a lovat. Ha a lovas jól fel tudja venni a ritmust, akkor megfelelően tud együtt mozogni a lóval, nem fog minden ugrásnál a nyereghez ütődni és így a segítségeket pontosan tudja majd adni. Gyorsabban megtaláljuk a vágta ritmusát, ha az első gyakorlásokkor kezeinkkel a nyereg előtt kétoldalon megtámaszkodunk. Miután a lovas már biztonságban érzi magát, természetesen a kezeit normál pozícióba kell hoznia.
Általában a még nem rutinosan ülő lovas könnyített ülésben érzi magát a legjobban. Ez a fajta ülés gyakorlatilag a ló hátát is megóvja a zötykölődéstől mindaddig, amíg a lovas megtalálja egyensúlyát a nyeregben az új jármódban. A könnyített ülést terepen is gyakran használjuk, hogy könnyítsük a ló mozgását a gyors iramban illetve ugráskor is ugyanez a fontos funkciója van.

Vágta közben is maradjon laza a boka, térd és csípőízület. Például egy blokkolt bokaízület komoly tortúrává teheti az amúgy kényelmes hintaszerű mozgást. A lovas testének egyensúlyi pontja pontosan a lábak fölött kell hogy legyen. Nyugodt vágta közben az ülep minimális előre hátra mozgásával a lovasnak akár állva is kell tudnia maradni ha a könnyített ülés a feladat. Ameddig nem vagyunk biztosak a vágta lovaglásában, vagy nem tud a kezünk független lenni az ülésünk mozgásától, ne kezdjük el a szárra állítást. A felvett és nem megfelelően tartott szárak csak rossz jelet adnának a lónak és a vágta ritmusában megzavarnák. Az első vágta tréningeket sarokból vagy ívelt vonalról indítsuk, hogy a helyes lábra való beugrást elősegítsük.

A vágtába ugratás segítségei: a külső lábubkat vegyük egy lábfejnyivel hátrébb, mint a hevedernél fekvő belső lábunkat. Figyeljünk rá, hogy ez a mozdulat a csípőből induljon ki, ne a térdből (ne húzzuk fel a sarkunkat) és így a csípő belső oldala előre tolódhat mely által a belső kengyelre kicsit nagyobb súly helyeződhet.
Míg csípő egyik oldala előretolódik kissé, a felsőtest egyenes marad. Nem szabad sem felhúzni a csípő valamelyik oldalát, sem leejteni egyik vállunkat.

A vágtából ügetésbe történő felvétel segítségei: a külső csizmát megint normál pozícióba kell hozni. Ezzel egyidőben a lovas megnyitja vállait és mélyíti ülését a nyeregben. Ezáltal a testsúly hátra helyeződik, a lábak lefelé nyúlnak, a kezek finoman engednek a félfelvétel után, és megtörténik a vágta-ügetés átmenet. ( A bizonytalan kezdőknek lehet esetleg hanggal is segíteni, közben mondhatjuk a lónak a kívánt ütemben szótagolva a szót: üüü-geee-tééés)
A vágta-ügetés átmenetek minősége akkor válik megfelelővé, ha a lovas közben végig egyensúlyban tud maradni.

SONY DSCProblémák és megoldások
Az első önálló vágtapróbálkozásnál a száraknak enyhén lógniuk kell, nem lehetnek feszesek. Ha egy tapasztalatlan lovas rövid szárral próbál lovagolni, akkor fennáll az a veszély, hogy a lovat zavarja ezzel, a szájában fájdalmat okoz vagy akár az egyensúlyából is kimozdíthatja. Figyeljünk rá oda, hogy a lovaknak a vágtában az egyensúlyozáshoz elég nagy nyakszabadságra van szükségük. A fiatal lovaknál vágában a fej és a nyak hintázó mozgása kifejezettebb, ezáltal nagyobb nyakszabadságra van szükségük. Amennyiben ez a mozgás gátolt a lovas feszes kezei miatt, az megtöri a mozgás folyamatát. Lazítsuk el karjainkat és hagyjuk hogy a lóval együtt mozduljon előre.

Veszélyes, ha azok a kezdő lovasok, akik még nincsenek egyensúlyban megpróbálnak görcsösen kapaszkodni a térdükkel és a lábszárukkal. Ez nem ad több tartást a lovasnak, de azt eredményezi, hogy mereven ütődni fog az ülepük a nyereghez, és így könnyen kibillenhetnek oldalra. Az ütődések és billenések persze a lónak is kellemetlen élményt okoznak. Az ízületek maradjanak mozgékonyak, tartsuk lazán a lábunkat!


Mit jelentenek a lovaglóórán elhangzó vezényszavak?
„vágta munkatempóban” Ezt a parancsot adja ki a lovaglótanár ha rövid vágtát kér. Létezik összeszedett-, közép-, és nyújtott vágta. Az alapkiképzésnél egy elengedett közepes tempójú vágtát kell gyakorolni.
„hamis láb” Figyelmeztet a lovaglótanár, ha nem sikerült a beugratás korrekten és pl. a ló jobb kézen a külső, bal lábára vágtázik és fordítva. (pl a ló jobb kézen halad a lovardában, de a bal kéz szerinti vágta lábsorrendjében)
„keresztben vágtázik” Figyelmeztet a lovaglótanár, ha a ló az első és hátsó lábpárral nem azonos oldali vágta lábsorrendben halad. Pl. az első lábaival a jobb, míg a hátsó lábaival bal vágta lábsorrendet követi, vagy fordítva. Egy kis tapasztalattal a lovas ezt azonnal észreveszi, a nyeregben ülve erőteljes facsaró mozdulatot érez a derekában. Ez a vágtamozgás hibás, nem kívánatos, a ló gerincét, izomzatát nagyon megterheli, vegyük fel a lovat ügetésbe, és sarokból vagy ívről ugrassuk újra vágtába. Gyakorlottabb lovas ügetésbe való felvétel nélkül, íven korrigálhatja a ló mozgását.
„ellenvágta” Szól a vezényszó, ha a lovaglótanár azt kéri, hogy a ló a külső lábsorrend szerint vágtázzon. Figyelem, ez nem azonos a hamis vágtával! Ez a ló és a lovas magasabb képzettségi szintjén gyakorolt feladat! Alapfeltétele a stabil ülés, korrekt szárhasználat.


Néhány tipp
Klaus Balkenhol eszköztárából:
Amennyiben vágtában ütemhibák lépnének fel, akkor egy célzott előrelovaglás majd ezután egy rövidítés segíthet. Ugyanígy hasznos ilyenkor a vágtából lépésbe való átmenet illetve a nagykörök és a kiskörök lovaglása.
Hatásos gimnasztikai gyakorlat a kör szűkítése-bővítése feladat is.
Vágtánál a hiányzó lendületet az alap kiképző gyakorlatok szisztematikus ismétlésével segíthetjük, javíthatjuk.
Segítségünkre lehet akár egy vállat be vállat ki gyakorlat is.
Kereken akkor tud a ló vágtázni, ha ellazítja a hátát. Ha a vágtaugrások szögletesek, akkor ennek az oka a beejtett hát lehet ami ütemhibát okoz. Mivel minden ütemhiba izomfeszültséget okoz így ez újra erősebb ütemhibát hoz létre, úgyhogy ezt az ördögi kört, amilyen gyorsan csak lehet, meg kell szakítani.
Egy energikus előremenetel a vágtánál javíthatja a ló elengedettségét.


Kipróbáltuk Klaus Blakenhol módszereit-nekünk bevált
írta Harcsa Boglárka Klaus Balkenhol nyomán, a sorozat megjelent a Lovasélet magazin 2012-2013-as lapszámaiban
Fotó: Harcsa Boglárka, Balázs Lilla

szakmai vezető Szakolczai Kinga díjlovas szakedző

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.